Mii de oameni s-au prins în hora unirii la Iași, cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire. Și la Chișinău au fost organizate astăzi manifestații dedicate sărbătorii, iar în trei localități din țară s-a votat, simbolic, Unirea cu România.

Peste 2500 de persoane au mers în Piața Unirii la Iași, pentru a sărbători 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Acolo au ajuns și 300 de basarabeni care s-au prins în hora unirii și au creat un lanț uman în jurul monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestanții au întins un drapel cu lungimea de 100 de metri.

La evenimentul organizat la Iași a participat și o delegație din Republica Moldova, inclusiv primarul interimar Silvia Radu și ministrul Educației, Monica Babuc. Și la Chișinău a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Partidul Liberal și unii promotori ai unirii și-au dat întâlnire la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, unde au depus flori.

Participanții la manifestație au recitat poezii și au cântat. La eveniment au participat și artiștii autohtoni, cunoscuți pentru convingerile lor unioniste.

Iar liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a asigurat pe cei prezenți: „Unirea e aproape, Unirea depinde de noi. Nu trebuie să ne uităm ce spune Rusia, Germania sau SUA”.

Ziua Unirii a fost marcată și în unele localități ale republicii, unde simbolic s-a votat Unirea cu România. Este vorba și de comuna Parcova din raionul Edineț, unde primar este Marcel Snegur. Unirea Principatelor Române a fost primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, în ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost domn al Moldovei, iar la 24 februarie a fost ales şi domn al Munteniei. Unirea tuturor românilor a avut loc la 1 decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Reporter: Parascovia Spic