Liberal-democrații cer demisia vicepreședintelui Parlamentului, Valeriu Ghilețchi. Aceștia spun că voturile exprimate atunci când a fost investit în funcție ar fi fost numărate greșit și că, de fapt, pentru candidatura lui Ghilețchi nu a votat majoritatea deputaților. Valeriu Ghilețchi a calificat declarațiile PLDM ca fiind „atac politic într-un an electoral”.

Potrivit liberal-democraților, în decembrie 2017, atunci când președintele grupului PPEM a fost ales vicepreședinte al Parlamentului, voturile ar fi fost numărate greșit. Ei spun că pentru candidatura lui Ghilețchi ar fi votat, 34 de deputați, nu 51 cât au anunțat numărătorii.

Pe sectorul doi au fost anunțate 35 de voturi pentru, dar, de fapt, au fost exprimate doar 25 de voturi. Iar în sectorul 3, din cele 25 anunțate de numărător, au fost exprimate numai 5 voturi pentru candidat”, a declarat Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

Cei din PLDM spun că astfel a fost încălcat Regulamentul Parlamentului și propun abrogarea hotărârii prin care popular-europeanul a ajuns în prezidiul Parlamentului.

Dle Ghilețchi, vă somăm ca pe un creștin evlavios, să vă prezentați demisia și să demonstrați că ați păstrat ceva din onestitatea și bunăvoința pe care o trâmbițați de la toate tribunele”, a adăugat Deliu.

Solicitat de TV8, Valeriu Ghilețchi menționează că acuzațiile aduse de PLDM sunt un atac politic.

Poate o fi alte nemulțumiri ale foștilor colegi în adresa mea. Pe lângă faptul juridic este și partea politică. Există o majoritate parlamentară care în continuare oferă susținerea pentru a deține această funcție. Nu există temeiul de ce ar trebui să îmi dau demisia”, a declarat Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Parlamentului.

Candidatura lui Valeriu Ghilețchi la funcția de vicepreședinte al Parlamentului a fost votată de democrați și popular-europeni. Funcția a devenit vacantă după ce Iurie Leancă a demisionat, fiind propus de Vlad Plahotniuc pentru functia de vicepremier pentru integrare europeana în Guvernul Filip.