/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Comercianții unui piețe din Chișinău amenință cu proteste. Vor să activeze în continuare în bază de patentă

25 ianuarie 2018, ora 18:56

„Vrem taxă lunară, să muncim la noi în țară. Nu vă bateți joc de noi, nu vă bateți joc de noi.”

„O să ieșim cu ciocane, topoare, hârlețe. O să închidem trasa. O să facem, pentru că trebuie să ne hrănim.”

„Vom organiza un protest de amploare pe 31 ianuarie unde vor fi prezenți nu numai „Revenco”, dar vor fi prezenți și Piața Centrală, și Cahul, și Briceni.”

Timp de aproape o oră mai mulți comercianți au protestat în fața Serviciului Fiscal. Ei spun că nu au suficientă marfă, și nici bani ca să-și cumpere aparat de casă și să-și fondeze o întreprindere individuală. În acest sens, ei au cerut fie să li se ofere patentă, fie să li se aplice o taxă fixă.

„Dacă fac o dată 10 lei pe zi, câteodată 20 de lei, dar pot să nu fac nimic. Pot să pierd vreo 50 – 100 de lei. Eu nu pot să-mi deschid întreprindere pentru că eu am 1000 de lei.”

„Unde s-a mai văzut așa, pe pământul meu să cresc acasă 40 de sote marfă și să vin aici să dau „casovîi” aparat. Unde s-a mai văzut așa ceva, nicăieri.”

„Ori lunar să plătim, ori patentă să ne dea, să putem lucra, să ne hrănim, să nu fugim din țara asta.”

În fața protestatarilor a ieșit șeful FISC-ului, Serghei Pușcuța. Potrivit lui, impozitul aplicat comercianților este mic, iar aparatul de casă este o necesitate care protejează consumatorii.

„Prevede o impozitare simplă. Se impozitează nu profitul, dar se impozitează venitul brut la 1 procent de vânzări. Cota este de 1 procent. Deci este o cotă destul de modestă. În cazul când consumatorul a procurat, se mai întâmplă, produse alterate, sau necalitative, dacă consumatorul deține bonul de casă, atunci el are dreptul să vină să facă pretenția corespunzătoare”, menționează Serghei Pușcuța, director al Serviciului Fiscal de Stat.

Pușcuța a spus că, în acest caz, poate doar să noteze solicitările protestatarilor ca ulterior să le examineze. Potrivit legii, comercianții vor putea activa în bază de patentă până la sfârșitul acestui an. Ulterior, ei vor fi obligați să-și creeze întreprinderi individuale. Dacă nu vor fi auziți, săptămâna viitoare comercianții vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram