Premierului „îi pare rău” de declarația Dumei de Stat privind inadmisibilitatea discriminării mass-media rusești în Moldova. Pavel Filip a declarat în cadrul unei conferințe că prin intermediul mass-media, Rusia intervine în politica din Republica Moldova.

„Declarația nu vine să facă bine relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Vreau să scot în evidență că această lege nu e o lege anti Rusia, ci este o lege pro Moldova. Țara noastră e obligată să își securizeze și protejeze spațiul informațional. Nu e pentru nimeni un secret că Rusia intervine inclusiv prin canalele sale informaționale în suportul unor partide pro-ruse din Republica Moldova. Prin unele emisiuni există o tendință de a denegra Uniunea Europeană și parcursul pe care și l-a ales Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Premierul susține că emisiunile rusești de divertisment sunt populare în țara noastră, iar Rusia profită de acest lucru și include și blocuri de propagandă: „Unele state au interzis în general transmisiunea posturilor rusești. Noi ne-am limitat doar la știri și emisiuni analitice”.

Duma de Stat „condamnă cu fermitate încălcarea democrației în Moldova și practica totalitară de combatere a punctelor de vedere alternative, iar Duma de Stat a Federației Ruse solicită Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei și societății pentru securitate și cooperare în țările europene să prezinte o evaluare principială a încălcării grave a adoptării acestei legi”.

Menționăm că președintele a refuzat de două ori să promulge Legea, iar Curtea Constituțională a constatat la 5 ianuarie curent circumstanţa care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova. Decretul de promulgare a Legii a fost semnat de președintele Parlamentului Andrian Candu.