Moldoveanul Ion Lazarenco Tiron, stabilit de aproape 20 de ani în Irlanda, a reușit să înceapă anul 2018 cu o performanță greu de realizat pentru un simplu muritor.  Acesta și-a completat lista celor „Șapte Strâmtori” înotate cu strâmtoarea Cook, situată între Insulele de Nord şi de Sud din Noua Zeelandă, pe care a parcurs-o în 11 ore și 6 minute. Astfel, moldoveanul este al optulea om de pe glob care a înotat cele șapte strâmtori.

Despre performanța lui Ion Lazarenco Tiron a scris pe rețele de socializare Denis Roșca, autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova. „E unul din 1 miliard de pe glob. E al 8-lea om ce a înotat cele 7 strâmtori. Acum câteva minute ieșit din apa după ce a înotat strâmtoarea din Noua Zeelandă. El face istorie. Despre el se va vorbi pe toate continentele. El le-a trecut pe toate din prima încercare.”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ion Lazarenco a scris că a avut o zi grea și că îi mulțumește strâmtorii pentru lecții. A promis să revină în scurt timp cu mai multe informații:

„Șapte Strâmtori” este o provocare creată pentru înotători de distanțe mari și care este compusă din strâmtori a căror ape sunt deschise pentru înot.

Ion Lazarenco Tiron a parcurs strâmtorile după cum urmează:

  1. Gibraltarul (2014),
  2. Canalul Mânecii (2014),
  3. Canalul de Nord (2015),
  4. Canalul Catalina (2016),
  5. Canalul Molokai (2016),
  6. Canalul Tsugaru (2017),
  7. Strâmtoarea Cook (2018).