Violonista Patricia Kopatchinskaja, originară din R. Moldova, a câștigat premiul Grammy 2018 la categoria Cel mai bun spectacol de muzică de cameră pentru discul „ Death & The Maiden”, interpretat împreună cu orchestra de Cameră St. Paul. Informația se găsește pe site-ul oficial al concursului grammy.com.

Patricia Kopatchinskaja s-a născut la Chișinău în 1977. Părinţii Patriciei Kopacinskaia sunt ambii muzicieni : mama ei, Emilia, este de asemenea violonistă, iar tatăl ei cântă la ţambal.

Patricia a luat lecții de vioară de la vârstă de şase ani, profesoara ei fiind o fostă elevă a violonistului David Oistrach. În 1989, familia ei a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena.

Patricia Kopacinskaia a studiat la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien compoziţie şi vioară. La vârstă de 21 de ani a primit un stipendiu pentru a studia la conservatorul din Berna, unde îşi termină studiile cu distincţie. A concertat ca solistă cu numeroase orchestre renumite: American Symphony Orchestra, Bergen Philharmonic, Orchestre des Champs Elysèes, Deutsche Kammerphilharmonie, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică de Radio Finlandeză, Münchner Kammerorchester, Orchestra Simfonică NHK din Tokio, Philharmonia Orchestra London, Orchestra Simfonică de Radio SWR din Stuttgart, Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, Filarmonica Naţională Maghiară şi Wiener Philharmoniker.

Patricia Kopatchinskaia interpretează la o vioara făcută de Giovanni Francesco Pressenda în 1834. Ea este un ambasador al bunăvoinţei pentru caritate al Terre des Hommes, proiect prin care ea susţine copii din Republica Moldova.