/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/INFOGRAFIC/ Cum Guvernul finanțează regiunea transnistreană prin procurarea energiei?

30 ianuarie 2018, ora 14:23

Potrivit watchdog.md, Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată din două surse: Ucraina şi Transnistria. În 2015 şi 2016, Republica Moldova a procurat energie doar din Transnistria. Începând cu iunie 2017, din energia importată statul a procurat 30% din Ucraina şi 70% din Transnistria, de la centrala termoelectrică MoldGRES. Cumpărând energie din Transnistria, consumatorii moldoveni achită şi gazul folosit la producerea energiei.

Experții subliniează faptul că Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste.

În acelaşi timp, Transnistria acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD, iar Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.

În concluzie, comunitatea experţilor WatchDog atenţionează că guvernul moldovean procură energie din Transnistria prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei, ceea ce denotă faptul că atorităţile de la Chişinău impun finanţarea separatismului din stânga Nistrului şi acumularea noilor datorii la gaz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram