/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Gata, start la născut copii! Vor să stimuleze natalitatea cu indemnizații de 5645 de lei

missing
30 ianuarie 2018, ora 18:35

Mamele care vor da naștere copiilor în acest an vor primi cu 345 de lei mai mult, adică 5 645 de lei. Mariana, care a născut anul trecut, spune că indemnizația unică nu este nici pe departe suficientă pentru strictul necesar al bebelușului în primele luni din viață.

„Un pachet de pampers și atât! Care nici nu ajunge pentru o lună de zile. Demnitarii noștri să se uite la piață care sunt prețurile. Pentru mine ceea ce am procurat pentru copilaș cred că în două zile am reușit să îi cheltui. Adică minim necesarul de ce am avut nevoie. Și acel pătuc minim, costă 2000 mii de lei. Adică ce poți să îți procuri din banii care ții acordă statul? Nimic”, spune Mariana Vizitiu, mămică din Republica Moldova.

Mămica lui Bogdan spune că și-ar mai dori un copil. Nu mizează pe ajutorul statului, ci pe cel al soțului plecat peste hotare: „Noi creștem copii datorită soților care sunt peste hotare și ne trimit banii. Și noi, mamele, suntem nevoite să ne creștem copii singure, să nu știe ce înseamnă dragostea de tată. Tot, tot este costisitor. Numai pentru mâncarea artificială 1800 de lei. Sunt cheltuieli, cu salariul din Moldova nu putem face nimic”.

Iar indemnizația lunară pe care o primește este de 1300 de lei, care l-a fel nu-i prea ajunge pentru a crește copilul: „Vă închipuiți la fiecare trei luni, copilul crește. Trebuie alte hăinuțe. După 6 luni mai adaugi și un iaurt, și un fruct. Totul absolut este costisitor”.

Indemnizația unică pentru o mămică în Marea Britanie este de 1480 de lire sterline, adică echivalentul 1679 de euro. La aceasta se mai adaugă indemnizația lunară echivalentă cu 885 de euro și un ajutor de 94 de euro – totul din partea statului. Valentina, este din Moldova și este stabilită acolo de mai mulți ani.

„De exemplu, scutecele sunt foarte ieftine, mâncarea pentru bebeluș la fel, este foarte ieftină. Am fost acasă în vizită pentru câteva zile și am intrat într-o farmacie pentru că am avut nevoie de lapte-praf pentru fetița noastră. Pe o cutie de lapte am dat 280 de lei. Nu îmi venea a crede – 450 de grame. Pe când în Marea Britanie cumpăr 850 de grame la maxim 11 lire, asta iese maxim până la 250 de lei”, spune Valentina Nimerenco, mămică moldovencă în Marea Britanie.

Și facilitățile în Marea Britanie sunt mult mai mari decât în Moldova, spune Valentina: „Când am ieșit în concediu de maternitate am primit un card prin poștă, un card matern tehnic, pentru a-l folosi pentru rețetele date de medicul de familie, până când copilul împlinește un an. Primesc medicamentele de care am nevoie pentru mine și pentru copil gratis, plus dacă am probleme cu dinții merg la stomatolog și îmi tratez dinții gratis”.

Valentina spune că nu-și imaginează ce ar putea-o determina să se întoarcă acasă: „Eu nu știu cum poți trăi în Moldova cu așa indemnizație. Eu nu m-aș întoarce pentru nimic în lume”.

Despre recenta mărire a indemnizației unice, mămicile spun în unison că este una mizeră.

„Eu aș propune pentru acei care măresc să se folosească dintâi ei. Să trăiască măcar două-trei luni cel puțin, apoi să dea și la copii să vadă cât costă un pampers, cât costă o mâncare, cât costă tot”.

„Nu e suficient nicicum. Măcar să fi fost, nu știu… vreo 20 de mii de lei măcar”.

Iar ministrul Sănătății din contra, spune că orice mărire a indemnizației este binevenită.

„Această indemnizație, creșterea cuantumului indemnizației unice la naștere anual cu o anumită sumă este o încurajare pentru familii de o parte să aibă cât mai mulți copii, dar și o contribuție esențială pentru crearea condițiilor corespunzătoare în creșterea acestor copii”, spune Svetlana Cebotari, ministrul sănătății.

Ultima majorare a indemnizațiilor a avut loc în martie, anul trecut. În acest an mămicile vor primi 5 645 de lei în loc de 5 300 de lei, cât primeau până acum. Aceasta înseamnă echivalentul a aproximativ 270 de euro. În România, indemnizația unică la nașterea copilului este de 530 de euro.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram