Ministerul Justiției a renunțat la controversatul proiect de lege care prevedea decriminalizarea infracțiunilor economice. Acum, un document asemănător ar urma să fie elaborat de Ministerului Economiei.

Pentru un delict financiar există alte instrumente de a-l sancționa. Nu neapărat pușcăria este singurul remediu. Guvernul nu renunță la ideea de a liberaliza și de a elimina presiunile de pe business, dar va fi în alt fel, altă viziune, altă platformă”, a declarat Alexandru Tănase, ministerul Justiției.

În octombrie 2017, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat, de la tribuna PDM, că își propune să reducă presiunea asupra mediului de afaceri. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă, care a semnalat că, astfel, ministerul intenționează să-i scape de pușcărie pe cei implicați în frauda bancară. Deși anterior a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului, ulterior, după o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a cerut amânarea aprobării documentului.