/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Reforme implementate pe jumătate. Cele mai mari restanțe - justiția și combaterea corupției

01 februarie 2018, ora 19:03

Un grup de experți autohtoni a finalizat procesul de monitorizare a implementării Foii de parcurs a reformelor prioritare asumate de autoritățile moldovene în fața partenerilor de dezvoltare. Potrivit documentului, doar jumătate din acțiunile prevăzute au fost implementate. Domeniul „Justiției și combaterea corupției” a înregistrat cele mai puține progrese. Nouă acțiuni din cele zece planificate au fost inițializate, dar nu au fost finalizate.

„Principala cauză a fost lipsa voinței politice, necoordonarea suficientă cu Ministerul Justiției, agenda supraîncărcată cu alte inițiative, inițiative care nu promovau obiectivele din Foaia de parcurs”, spune Nadejda Hriptievschi, director de programe CRJM.

Lipsesc progresele și în ceea ce privește cadrului legislativ cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

„La acest capitol, legea a fost adoptată în decembrie. Ne-am referit doar la faptul că nu a fost consultat. Noi nu am văzut versiunea finală”, susține Nadejda Hriptievschi, director de programe CRJM.

La polul opus, potrivit raportului, reformele demarate în sectorul financiar-bancar au înregistrat anumite progrese. Experții spun că aceste schimbări sunt tehnice și nu afectează viața zilnică a oamenilor.

Contactați de TV8 pentru o reacție, cei de la Guvern ne-au cerut să le transmitem o solicitare în scris. Raportul a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și „Centrul de Resurse Juridice din Moldova”.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram