Progrese modeste la unele reforme prioritare din Foaia de parcurs asumată de Guvern în fața partenerilor de dezvoltare. Potrivit unui raport făcut public astăzi, cel mai prost stăm la capitolul reforme în justiție și combaterea corupției. Nu există voința politică pentru a schimba starea de lucruri, spun experții.

Un grup de experți autohtoni a finalizat procesul de monitorizare a implementării Foii de parcurs a reformelor prioritare asumate de autoritățile moldovene în fața partenerilor de dezvoltare. Potrivit documentului, doar jumătate din acțiunile prevăzute au fost implementate. Domeniul „Justiției și combaterea corupției” a înregistrat cele mai puține progrese. Nouă acțiuni din cele zece planificate au fost inițializate, dar nu au fost finalizate.

„Principala cauză a fost lipsa voinței politice, necoordonarea suficientă cu Ministerul Justiției, agenda supraîncărcată cu alte inițiative, inițiative care nu promovau obiectivele din Foaia de parcurs”, spune Nadejda Hriptievschi, director de programe CRJM.

Lipsesc progresele și în ceea ce privește cadrului legislativ cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

„La acest capitol, legea a fost adoptată în decembrie. Ne-am referit doar la faptul că nu a fost consultat. Noi nu am văzut versiunea finală”, susține Nadejda Hriptievschi, director de programe CRJM.

La polul opus, potrivit raportului, reformele demarate în sectorul financiar-bancar au înregistrat anumite progrese. Experții spun că aceste schimbări sunt tehnice și nu afectează viața zilnică a oamenilor.

Contactați de TV8 pentru o reacție, cei de la Guvern ne-au cerut să le transmitem o solicitare în scris. Raportul a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și „Centrul de Resurse Juridice din Moldova”.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov