În Moldova ar putea fi legalizată cultivarea cânepei industriale. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de Ministerul Agriculturii, la inițiativa Asociației Câneparilor din Moldova. Până acum, agenții economici care doreau să cultive cânepa industrială nu primeau aviz din partea autorităților, deoarece nu întruneau toate condițiile legale.

Documentul propus pentru dezbateri publice de către Ministerul Agriculturii propune simplificarea procedurii de autorizare pentru fermierii care vor să cultive cânepa industrială, cu scopul de a extrage fibre, biomasă, uleiuri și de a fabrica produse alimentare și farmaceutice.

„În UE, soiurile de cânepă industrială sunt incluse în catalogul soiurilor de plante, totul este legal. Vă asigur că un câștig vom avea, doar din simplul fapt că nu vom importa, dar vom avea producerea sau și mai bine – vom exporta”, spune Vasile Șerban, șeful secției horticultură al ministerului agriculturii.

„Noi trebuie să întoarcem înapoi în circuitul agricol și nu pentru a o fuma, ci de a face din cânepă cele mai sănătoase case”, susține Alexandru Bratuțel, reprezentant al Asociației Câneparilor din Moldova.

„Cânepa, ca și plantă, este interzisă în Moldova. Agenții economici care s-au adresat, până acum, cu demersuri de a le fi eliberată licență – niciunul nu a întrunit condițiile impuse de legislația Republicii Moldova”, a declarat Ion Țurcan, șeful direcției antidrog al MAI.

În prezent, fermierii care vor să cultive cânepă industrială trebuie să instaleze camere de supraveghere video a suprafeței cultivate, să îngrădească teritoriul și să asigure pază non-stop.

„Se cultivă în România, în Ucraina, UE, dar în Moldova noi nu o putem cultiva, fiindcă cum nu ai da, trebuie să intri la antidrog, unde trebuie să primești autorizație că producem stupefiante. Dar noi nu producem stupefiante, noi producem produse alimentare”, spune Alexandru Bratuțel.

Chiar dacă va fi modificată legea, agenții economici care vor avea astfel de plantații vor fi monitorizați de MAI și Ministerul Sănătății. Potrivit specialiștilor, oamenii trebuie să facă diferență între cânepa industrială și cea care conține substanțe psihotrope, utilizată la producerea drogurilor.

„Nu poate fi deosebită, doar prin analize chimice sau trebuie de fumat polenul de la plantele acestea de cânepă sălbatică care conține hașiș și cea care nu conține”, susține Vasile Micu, academician, doctor habilitat în biologie.

Cei de la Ministerul Agriculturii și Poliția antidrog sunt, însă, de altă părere.

„Ea, vizual, poate fi deosebită, deoarece cânepa industrială este mult mai viguroasă. Și în cazul când cineva intenționează să planteze anumite semințe printre aceasta, ea pur și simplu nu va putea să crească, pentru că va fi înăbușită”, spune Vasile Șerban, șeful direcției horticultură al ministerului agriculturii.

„Ele sunt diferite, adică vizual – polițiștii vor putea deosebi”, susține șeful direcției antidrog al MAI.

Potrivit specialiștilor, cultivarea cânepei industriale este rentabilă.

Unii oameni nu văd o problemă în legalizarea cânepei industriale. Alții cred că legalizarea cânepei industriale va genera probleme.

„Sunt ok cu asta. Nu văd probleme. Multe țări au făcut acest pas”

„În Europa e legalizată, din câte știu și în America. Nu văd o problemă. Oricum ea există în Moldova”.

„Nu vreau să comentez, dar nu sunt contra”.

„Nu am studiat atât de bine cânepa, pentru ca să o știu”.

„O, ar fi o problemă și mai mare decât acum este”.

„Dacă vor legaliza cânepa … și așa avem narcomani destui. Va fi și mai rău”

În România și Ucraina, autoritățile au legalizat cânepa industrială cu mulți ani în urmă.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov