Fostul deputat Chiril Lucinschi este lipsit de dreptul la apărare. Cel puțin așa susțin avocații sau care au cerut astăzi acces la sentința de condamnare a lui Ilan Șor, la care face referire procurorul. Solicitarea lor a fost însă respinsă. Avocații au mai cerut retragerea unor probe care ar fi fost obținute cu încălcări de către procurori. Instanța a refuzat însă să se expună. Procurorul pe caz spune că cererile avocaților sunt nefondate.

Avocații fostului deputat spun că procurorul a prezentat copiile mai multor acte bancare de proveniență dubioasă.

„Niciuna din aceste copii noi nu cunoaștem de unde domnul procuror le-a obținut. O parte din aceste extrase nu au fost traduse, sunt într-o limbă străină. Prin aceasta se încalcă dreptul la apărare. Este foarte interesant cum instanța de judecată va putea să se expună asupra vinovăției sau nevinovăției lui Chiril Lucinschi în baza unor copii neautentificate”, spune Corina Stratan, avocatul lui Chiril Lucinschi.

„Procurorul, în explicații la învinuire, a spus că se confirmă prin sentință. Prin sentința care este pronunțată în privința lui Șor. Până astăzi n-am văzut sentința”, susține Gheorghe Ulianovschi, avocatul lui Chiril Lucinschi.

Pe de altă parte, procurorul spune că solicitările și acuzațiile avocaților sunt nefondate.

„La ședința preliminară a cauzei a fost pusă în discuție inclusiv lista probelor. Careva obiecții împotriva acestor probe nu au parvenit din partea acuzării. Sunt anumite rulaje bancare, dar care conțin numai cifre și denumiri de companii, ele apriori nu au nici un sens să traduci cifrele”, menționează Eugen Rurac, procuror.

Însuși Lucinschi consideră că astfel cineva intenționat vrea să lege numele lui de furtul miliardului.

Se face o legătură falsă între mine și frauda bancară care a avut loc în noiembrie 2014. Însă toată perioada care este invocată la mine a fost înainte de asta. Dar eu sunt învinuit în aceea că eu în anul 2012 trebuia să știu ce o să fie în anul 2014”, spune Chiril Lucinschi.

Chiril Lucinschi a fost reținut în primăvara anului trecut. Fostul deputat este acuzat de spălare de bani și fals în declarația de avere. În prezent el se află în arest la domiciliu. Dacă va fi recunoscut vinovat, ex-deputatul riscă până la 10 ani de închisoare.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu