/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ „Spălau” banii agricultorilor. Un grup criminal a făcut 6 milioane de lei în 4 luni

02 februarie 2018, ora 18:29

La 26 ianuarie 2018 au fost reținuți câțiva membri ai grupului criminal care sunt învinuiți de evaziune fiscală în sumă de aproximativ șase mln de lei și spălarea banilor în sumă 65 de mln de lei. Am stabilit în cadrul urmăririi penale că scopul membrilor grupării era comercializarea fictivă a producției și mărfurilor agricole, legalizarea mărfurilor și obținerea unui profit ca rezultat al acumulării mijloacelor financiare și eschivarea de la achitarea impozitelor”, afirmă Vitalie Busuioc, adjunct al procurorului șef al PCCOCS.

Grupul criminal a aflat despre faptul că unii agricultorii la comercializare producției agricole evitau perfectarea unor documente contabile solicitând de la cumpărător achitarea în numerar a mărfurilor. Astfel, ei au creat o schemă de legalizare a banilor și a mărfurilor. Grupul criminal perfecta documente contabile și fiscale false, în special cu privire la anumite achiziții care se făceau de la persoane social vulnerabile – șapte la număr, docile făptuitorilor. Apoi, după perfectarea actelor de achiziție false a producției agricole, în care se indica fictiv că marfa era achiziționată de la aceste persoane care nu aveau nici o activitate economică, se falsificau și facturile fiscale între întreprinderile gestionate de înfăptuitori.

Ulterior potrivit facturilor fiscale, marfa care de fapt exista, dar nu le aparțineau persoanelor în baza cărora au fost făcute actele de achiziție ajungea la uzinele de prelucrare a producției agricole. De facto, marfa aparținerea beneficiarilor, adică agricultorilor, și era comercializată de la acești agricultori, însă documental urma calea descrisă mai sus. Uzinele transferau banii prin intermediul băncilor către întreprinderile care le comercializau pe hârtie, ca în final să ajungă pe conturile persoanelor pe care care erau deschise cardurile bancare. Timp de patru luni de zile, aceste persoane au extras de 65 mln de lei, pe care imediat după extragerea le-au transmis făptuitorilor, organizatorii acestei scheme. Organizatorii schemei îi remunerau pe acele șapte persoane cu aproximativ o sumă de 0,5% din comisionul ridicărilor efectuate, adică a sumelor de bani pe care le ridicau în numerar, după ce își opreau 9% din întreaga sumă – 65 de mln, după extragerea comisionului de către organizatori, beneficiarilor-agricultorilor le erau transmise bani în numerar în sumă de 59 de mln de lei.

Procurorii explică că în cadrul urmării penale au fost înregistrate și fixate convorbiri telefonice, s-a stabilit cercul persoanelor implicate, beneficiarii mijloacelor bănești, metoda falsificării actelor contabile ș.a. Au fost audiați martorii, bănuiți, ridicate documente, identificate falsuri, percheziții la oficiu și domiciliul persoanelor implicate, ridicate bani în numerar, mijloace tehnice, procesoare, carduri, acte de achiziții false, telefoane ș.a. și alte acte necesare pentru soluționarea obiectivă a cazului.

În prezent, sunt cinci persoane reținute și arestate, opt persoane sunt puse sub învinuire, și două sunt puse sub bănuială. Persoanele reținute sunt membrii activi din Chișinău. Gruparea criminală a activat în anul 2017, în special în toamna anului 2017 atunci când este cultivată producția agricolă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram