/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

De ce producătorii de lactate din Moldova folosesc grăsime vegetală în loc de cea animalieră?

missing
03 februarie 2018, ora 14:13

„Noi acest studiu l-am discutat la ANSA. Din păcate, la noi în Moldova se consumă mai mult lapte, decât se produce și, respectiv, este o insuficiență foarte mare de grăsime animalieră. În consecință, se importă foarte multe cantități de grăsime vegetală hidrogenată care au rolul de a crea impresia că produsele corespund la cantitatea de grăsime. De exemplu, untul poate avea 82% de grăsime, dar, din păcate, doar jumătate din totalul indicat de grăsime este grăsime bună, iar restul este hidrogenată. Pur și simplu, la noi pe piață nu există atâta grăsime animalieră de care au nevoie producătorii pentru un produs calitativ”, spune medicul nutriționist, Sergiu Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, dacă producătorii vor începe să importe grăsimea animalieră, costul untului se va dubla. „Ei știu asta, de aceea continuă să producă ce au, așa că utilizează grăsimi vegetale foarte dăunătoare. Un exemplu este uleiul de palmier, care este foarte oxidat și pe care organismul nostru nu îl poate prelucra, ci doar îl depozitează, fără a putea fi eliminat din organism”, precizează specialistul.

Sergiu Munteanu afirmă că cel mai indicat este să cumpărăm lapte integral, care se găsește pe rafturile din magazinele noastre. „Laptele care conține 3,5 % este deja acel lapte procesat. Noi am analizat procesul tehnologic și am observat că se ia laptele, se scot toate grăsimile și se adaugă doar acel procentaj de grăsime de care este nevoie – 2,5% sau mai mult. Ceea ce înseamnă că laptele a fost deja prelucrat, grăsimea, structura și forma au fost schimbate. Trebuie să mai cunoaștem că vara procentul de grăsime va fi mai mare și iarna, respectiv, mai mic, așa cum este fiziologic pentru vaci”, precizează acesta.

Menționăm că vineri, 2 februarie, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC), a publicat rezultatele expertizei produselor lactate comercializate în Republica Moldova. Datele arată că multe produse lactate din țară conțin un număr mic de grăsimi din lapte, contrat reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate. Detalii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram