Sezonul glodului este în toi. După topirea zăpezii, satele Moldovei s-au transformat în mocirlă. Unicul mijloc de transport accesibil este căruța, inclusiv în cazuri de urgență. Drumurile pietruite au devenit un vis, iar de asfalt nici vorbă.

Primăvara din februarie a îngropat satele Moldovei în noroi. Cărpineniul este un exemplu în acest sens. Pe potecile localității doar băltoace și glod până la genunchi. Poți răzbate doar dacă ai cizme de cauciuc.

Vorbim de al doilea sat ca mărime din Republica Moldova, aflat la numai 28 de kilometri distanță de raionul Hîncești. Cândva, „pe vremea românilor” era centru județean. Din cei 15 mii de locuitori, câți erau la începutul anilor 2000, în Cărpineni au mai rămas aproximativ 10 mii. Satul pur și simplu pare „înecat” în noroi.

Mocirla îi ține pe săteni mai mult prin case. Această femeie venea de la biserică. Spune că ar ieși mai des din ogradă, doar că așteaptă vreme mai bună.

Merg mai pe sub gard, prin mijloc e glod. De când suntem noi, mergem numai prin glod, mai bine nu a fost niciodată.”

Mă duc la lucru, îmi spăl cizmele, vin acasă le spăl iar”.

În schimb, în centrul satului forfotă mare. Duminică e zi de piață, așa că localnicii au ieșit la cumpărături. Trotuarul de lângă strada principală nici nu se vede din cauza noroiului, oamenii abia de-și mai ridică picioarele.

Toată vremea trotuarul e distrus aici. Înconjurăm și mergem pe șosea. E periculos pentru că circulă și transportul”.

Umblăm în încălțăminte din cauciuc, papuci din piele. Altfel nu poți. E bine numai la oraș, unde sunt cei mai mari, dar noi suntem toți mici. Poți să răcnești în toate părțile”.

Copii se duc la școală în cizme, în galoși. Altă scăpare nu există”.

Printre băltoace, a venit la piață și Năstas Pădureanu. Fierarul vinde unelte de muncă.

Fărașe, topoare, bărdiță, sape, clește. – Cumpără oamenii? Nu au bani oamenii. Suntem nevoiți să venim așa ca să facem un bănuț pentru a ne hrăni, altfel nu-i chip”.

Unii, ca să scape de glod, au înhămat calul la căruță. Când plouă sau când se topește zăpada, căruța e și „ambulanță”, și taxi. În pofida condițiilor nespecifice secolului în care trăim, oamenii se bucură că le-a dat Dumnezeu ploaie.

Este apă, ne spălăm. Nu-i nimic grav. Mulțumim lui Dumnezeu că a plouat. Este udeală ca să se facă pâinica”.

Pe alții nici căruțele nu-i salvează. Și caii abia de ridica dealul.

E gheață dedesubt. Oamenii au pus pietriș. Noi am făcut drumul aici, mahala face”.

Imaginea arată dezolant și pe o porțiune de drum unde, în plină iarnă, se fac lucrări de construcție a unui apeduct.

Au săpat, dar înapoi nu îndreaptă. Au fărmat și gardurile. Trebuiau cu lopata să îndrepte”.

Mai ales unde a tras apa nu a făcut nimic din urmă. Au lăsat așa șanțuri”.

Nu știu de ce au făcut așa ca toată vara nu s-a lucrat și acum toamna au început să tragă apa”.

Mai mult de 80 de km de drum din Cărpineni este „drum de țară”. Primarul satului, Ion Cărpineanu, spune că în localitate drumurile au început să fie reparate din 2017. Din cei 124 de km de drum, doar 5 km au fost reabilitați.

În anul 2017 am reușit să reabilităm trei străzi din localitate. Pe o stradă lucrările s-au finisat deja la strada Testimițeanu. Urmează strada Lăpușnița, unde deja sunt aduse toate materialele, strada Vișinilor care a fost deja reabilitată și urmează strada din apropiere de piață. Din 124 de km de drum, 17 km de drum sunt din asfalt, parțial a fost reabilitat în anul 2016 și 2017”, afirmă Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni.

Potrivit primarului, anul trecut, pentru reparația drumurilor din sat s-au cheltuit 1 milion 100 de mii de lei.

Reporter: Parascovia Spic;
Imagini: Oleg Cozlov.