Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a hotărât să aprobe prospectul ofertei de preluare obligatorie, iniţiată de ofertantul VB „Investment Holding” B.V. Obiectul ofertei vizează procurarea a 8.308.673 de acţiuni ordinare nominative emise de Banca Comercială „Victoriabank”, la preţul de 78,21 lei per acţiune. Astfel, prețul ar putea ajunge la aproape 650 de milioane de lei. Oferta are durata de 70 zile din data anunţării.

În prezent, „Investment Holding” deține o cotă de 66,77 la sută din acțiunile ”Victoriabank”. Proprietarii indirecți ai acestora sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Prin tranzacția dată, Banca Transilvania a cumpărat pachetul de 39,2%, deţinut de firma Insidown LTD din Cipru.

VB Investment Holding B.V. este compania creată în martie 2015 de către Banca Europeană pentru Dezvoltare special pentru tranzacția ce ține de Victoriabank. Amintim că, în 2016 BERD a devenit proprietarul a 27,56% de acțiuni ale Victoriabank după ce a preluat 12,5% de acțiune deținute de Alpha Bank din România.