/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Actele de studii din regiunea transnistriană vor fi apostilate la Chișinău, respectiv, vor fi recunoscute internațional

missing
07 februarie 2018, ora 18:32

Prevederile actului normativ nominalizat creează premise favorabile pentru ca absolvenții instituțiilor de învățământ superior din regiunea transnistreană, în particular cei de la Universitatea „Taras Șevcenco” să-și poată continua studiile sau să se angajeze în câmpul muncii în străinătate.

Decizia vine în contextul respectării unor angajamente asumate de către Chișinău și Tiraspol în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană (la nivelul reprezentanților politici și ai grupurilor de lucru pentru educație), cu semnarea la 25 noiembrie 2017 a două decizii protocolare în domeniul educațional:

  • privind apostilarea actelor de studii eliberare în Transnistria,
  • cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină.

Reamintim, că la rândul său partea transnistreană și-a onorat recent angajamentul prin care cu toate școlile cu predare în grafie latină din regiune au fost semnate contracte de locațiune în condițiile înțelegerilor convenite prin Decizia protocolară respectivă, adică, pe un termen de 10 ani și cu plata de locațiune în mărime de 1000 lei/lunar pentru fiecare instituție de învățământ vizată.

Concomitent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării printr-un ordin intern va aproba modelele neutre de diplome, ștampile și logo ale Universității „Taras Șevcenco”, dar și va colecta specimene de semnături ale persoanelor împuternicite să semneze actele de studii.

Totodată, sigiliile şi ştampilele nu vor conţine simboluri de stat, simboluri ale altor formaţiuni de tip statal sau însemne şi menţiuni care pot fi asimilate acestora.

După parcurgerea acestor etape va fi posibilă aplicarea apostilei pe diplomele respective.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram