Asociația Obștească „K LUMEA”, cea care organizează anual evenimente precum „Mai Dulce”, IA MANIA, Balul Brazilor, anunță ca va publica o carte ce va conține legendele și poveștile din satele Holercani și Tîrnauca. Acestea vor fi aranjate frumos într-o cărțulie ilustrată de un artist local și va fi tradusă în limba română și rusă. Cartea urmează să fie distribuită gratuit pe 8 iulie, la o nouă ediție a festivalului IA MANIA.

Am aplicat la un concurs de proiecte, finanțat de Uniunea Europeană, menit să fortifice măsurile încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Ne-am dorit să facem un proiect, care să lase o urmă frumoasă și care, chiar să adune într-o comunitate, oamenii de pe diferite maluri ale Nistrului. Respectiv, vom organiza pentru tinerii din satele Holercani și Tîrnauca ateliere de artizanat, unde tinerii care locuiesc în stânga Nistrului vor învăța să coase o Ie tradițională! Vom organiza ateliere despre cum să îți lansezi propria afacere, vom achiziționa echipamente pentru cele două sate și vom crea o carte de povești”, menționează cei de la Klumea.

Săptămâna aceasta echipa asociației a avut prima întâlnire cu un grup de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Circa 20 de elevi, din ambele sate partenere s-au înscris la atelierele artizanale, cu cei mai buni meșteri populari din Moldova.

Proiectul „Două maluri, același râu – legende și povești locale”, este realizat de KLumea în parteneriat cu Primăria Holercani și liderii locali din satul Tîrnauca (stânga Nistrului), în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.