Nu au mai rămas judecători la Curtea de Apel Chișinău care să examineze dosarul lui Ilan Șor. Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, acesta a fost transmis pe mâna instanței de apel din Cahul. Deși azi urma să aibă loc o ședință, la care părțile să fie anunțate despre noua decizie, nici apărătorii, nici procurorul nu s-au prezentat.

Din cei 21 de judecători ai Colegiului Penal de la Curtea de Apel Chișinău, patru s-au abținut de la examinarea dosarului lui Ilan Șor, șase au examinat diverse măsuri preventive în acest caz, iar alți șase s-au ocupat de dosare în care au fost implicați controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și ex-premierul Vlad Filat.

„Și au rămas doi judecători din care completul nu poate fi format”, spune Octeabrina Popa, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Chișinău.

Prin urmare, președintele instituției a cerut Curții Supreme de Justiție strămutarea cazului. Printre argumentele acestuia s-a numărat și faptul că șefa Secretariatului Curții de Apel Chișinău este și soția unuia dintre avocații lui Ilan Șor.

„Acesta nu este motivul pentru care președintele Curții de Apel a înaintat strămutarea cauzei”, susține purtătorul de cuvânt la Curtea de Apel Chișinău.

Curtea Supremă de Justiție a dispus ca dosarul să fie examinat de magistrații de la Curtea de Apel Cahul. Avocatul primarului de Orhei, Iulian Bălan, a refuzat să comenteze decizia, iar procurorul Andrei Băieșu nu a fost de găsit.

„Când o s-o studiez minuțios, o să mă pot expune asupra ei. La moment, nu mă pot expune”, a menționat avocatul Iulian Bălan.

Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar la 21 iunie 2017 a fost condamnat la 7 ani și jumătate de pușcărie. Timp de aproape jumătate de an, dosarul său s-a prăfuit la Judecătoria Buiucani, deoarece nu avea cine să traducă sentința motivată.