/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ BNM a publicat traducerea sintezei în limba română a raportului în Kroll 2

missing
13 februarie 2018, ora 13:21

Sinteza conține 55 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Șor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Potrivit raportului, documentele existente sugerează implicarea în presupusa fraudă a unui grup de companii moldovenești, care acționau în mod concentrat și au fost legate de Grupul Șor. Acest grup a fost format din cel puțin 77 de societăți, care dețineau conturi la cele trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Persoane fizice și societățile afiliate Grupului Șor și-au majorat participația la cele trei Bănci din Moldova în încercare aparentă de a facilita comiterea fraudei și, prin urmare, au ajuns să controleze băncile și le-au determinat să sporească enorm volumul împrumutătorilor acordate. De asemenea, socitățile afiliate Grupului Șor au asigurat acele structuri corporative și conturi bancare, prin intermediul cărora frauda se pare a fost comisă. Mecanismele identificate, care par să fi permis ca frauda să fie comisă și să rămână nedetectată includ:

  • Prezentarea frauduloasă aratelor de lichiditate către BNM de către băncile implicate;
  • Acordarea împrumuturilor în baza unor garanții dubioase;
  • Excluderea anumitor membri ai consiliului de administrație de la procesul de luare a deciziilor și ignorarea preocupărilor exprimate de angajații de rang înalt ai băncilor;

Luate împreună, acestea au permis ca împrumuturile la scară largă să continue să atingă niveluri inadmisibile în 2014.

Totodată, în raport se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat. de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicții. spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată, de asemenea, de Șor. Ca atare, împrumuturi menționate nu par să fi fost credite comerciale veritabile, ci mai degrabă niște „fațade” utilizate pentru a permite deturnarea frauduloasă a milioanelor de dolari de la cele trei bănci din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram