/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ O moldoveancă, mamă a trei copii, abuzată de soț. CEDO cere Guvernului să prezinte explicații

missing
13 februarie 2018, ora 17:40

Ludmila a fost abuzată de soț ani la rând, iar în vara anului 2011 ea și-a luat cei trei copii și a plecat la părinți. În octombrie, femeia s-a întors acasă după hainele groase ale copiilor. Acolo soțul a luat-o la pumni. Dupaăacea bătaie femeia a ajuns în spital.

„La un moment dat chiar a sugrumat-o. Liuda și-a pierdut cunoștința și s-a trezit în momentul în care soțul îi aplica lovituri cu palma pentru a o scoate din starea de inconștiență în care se afla”, spune Lilia Potîg, jurist Promo-LEX.

Ulterior, bărbatul s-a ales doar cu o amendă de 500 de lei, iar Ludmila cu dosar penal pentru faptul că l-ar fi agresat pe soț. Ulterior, femeia a fost achitată și a depus plângere la CEDO.

„În primul rând să se constate încălcarea articolelor pe care le-am invocat și depinde de Curte cum va considera acordarea unui prejudiciu. Liuda a fost supusă actelor de violență în familie, actelor de tortură din partea soțului, iar statul nu a venit să îi asigure o protecție reală și efectivă și totodată nu a sancționat agresorul așa cum prevede legea”, susține juristul.

Specialiștii consideră că dacă dosarele de violență în familie ajung subiect de discuții la CEDO, înseamnă că există o problemă gravă de sistem: „La nivel național sunt unele carențe la capitolul investigarea cazurilor și una din carențe a fost documentarea. Acele rapoarte de expertiză de medico-legală care încă sunt focusate pe gravitatea leziunilor din păcate nu ajută victima în instanță”.

Prin urmare, expertul spune că este necesară modificarea legii: „Instanțele să accepte rapoarte de evaluare și constatare nu numai de la instituțiile de stat. Dar și de la alți specialiști care lucrează cu victimele”.

Guvernul are la dispoziție trei luni pentru a prezenta explicații în cazul Ludmilei Iachimovschi. Potrivit datelor oficiale în anul 2017 poliția a înregistrat 956 de cazuri de violență în familie. În 24 de cazuri, victimele au decedat. Anterior ”Promo-LEX” a asistat victimele violenței în familie la CEDO în trei dosare în care Republica Moldova a fost condamnată și impusă să achite prejudicii de 15 mii de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram