Banca Transilvania lansează o ofertă de preluare a 8.308.673 de acţiuni emise de Victoriabank, reprezentând 33,23% din numarul total de actiuni, ca urmare a procesului de achiziţie pe care instituţia financiară l-a demarat în luna ianuarie a acestui an, transmite Ziarul Financiar.

„Preţul oferit pentru o valoare mobiliară este de 78,21 MLD, iar oferta de preluare este valabilă pentru 70 de zile calendaristice în perioada 14-24 februarie”, menţionează Banca Transilvania într-un raport pe Bursă.

Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acţionari minoritari ai Victoriabank.

În luna ianuarie, Banca Transilvania şi BERD au primit toate avizele pentru achiziţia unei participaţii de peste 39% la Victoriabank.

BERD era deja acţionar al Victoriabank cu o participaţie de 27,56%, ceea ce înseamnă că împreună BT şi BERD vor avea un pachet majoritar în valoare de peste 66% din acţiunile băncii din Republica Moldova.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, preluarea pachetului majoritar la Victoriabank este explicată de potenţialul de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional BT are expertiză, respectiv IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile digitale.

Banca Transilvania nu a oferit informaţii despre preţul plătit pentru Victoriabank, însă potrivit informaţiilor din piaţă acesta s-ar putea ridica la circa 20 de milioane de euro.

Din consiliul de administraţie al Victoriabank face parte din 2016 bancherul român Ionuţ Pătrăhău, el fiind reprezentul BERD. Pătrăhău a lucrat în trecut şi pentru Banca Transilvania, unde a fost pentru mai mulţi ani vicepreşedinte.