Sărbătoare pentru moldovenii plecați peste hotare. În contextul includerii „Mărțișorului” în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, la început de primăvară, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu Ambasadele Republicii Moldova și Asociațiile din diasporă organizează programul cu genericul „Mărțișor de acasă”.

Programul se planifică a fi organizat în țările unde există un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, dar la solicitările cărora BRD, anterior, nu a dat curs: Olanda or. Haga (03 martie), Belgia or. Bruxelles (04 martie), Grecia or. Atena (11 martie), România or. București (24 martie) și Spania or. Barcelona (25 martie).

În cadrul evenimentului, se vor desfășura ateliere tematice de lucru care vor include tehnici de confecționare a mărțișoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susține un program artistic, care va include un proiect inedit gândit, special, pentru diasporă.

„Mărțișor de acasă” are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.