Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani. El a murit în ianuarie 2009 urmare a unui accident rutier. Astăzi, cei care i-au apreciat opera au venit la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, au depus flori, au cântat și i-au recitat poeziile.

„- Ce poezii cunoști scrise de el?
– Cea mai simplă „Tu iarbă, tot ai mamă”.

„În poezia lui spune despre, divinitatea mamei, o cântă, o omagiază. Ușoară maică ușoară, C-ai putea să mergi călcând, Pe semințele ce zboară între ceruri și pământ”.

Nu toți îi înțeleg însă opera, iar alții îl sfidează și post-mortem.

„Am terminat școala demult și am uitat. Mie nu-mi trebuiesc poeziile lui”.

„N-am înțeles ce are Grigore Vieru cu Valentin și Valentina?”

Vorbe de lauda, poezii și cântece au răsunat astăzi la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. Mai mulți oficiali, rude și prieteni au adus flori.

Grigore Vieru a debutat cu placheta de versuri „Alarma”, fiind autorul a mai multor poezii dedicate mamei, patriei, iubirii și copilăriei. Versurile sale sunt cântate până astăzi.

Opera poetului a avut un rol imens în perioada renașterii naționale în anii ’90. Grigore Vieru a luptat pentru limba română și trecerea la grafia latină, a elogiat libertatea și insuflat demnitate, fapt pentru care a fost îndrăgit de popor, dar blamat de cei de la guvernare.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta. La 16 ianuarie 2009, mașina în care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat în stare grava la spital, iar la două zile s-a stins urmare a unui stop cardiac. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”, iar câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău și o stradă din Iași îi poartă numele. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.