O haită de câini a pus stăpânire, de câteva luni, pe curțile câtorva blocuri locative din sectorul Buiucani al Capitalei. Locatarii nu au parte de liniște nici ziua, nici noaptea, iar unii au fost atacați. Resposabilii de la Autosalubritate spun că prind câinii când sunt chemați. Și chiar dacă îi prind, oricum nu au unde îi duce, deoarece construcția unui azil pentru patrupezi zace, la nivel de proiect, de câțiva ani.

Curțile blocurilor de pe strada Alba-Iulia din capitală sunt populate de o haita de câini. Locatarii se declară terorizați, le este frică sa iasă din case, iar noaptea nu se pot odihni din cauza urletelor.

La fel e și în timpul zilei, când copiii se duc sau vin de la școală. Au fost cazuri când copiii au fost speriați sau chiar mușcați de câini.

Într-o zi chiar și fetița noastră se ducea la orele de engleză și o fugărit-o o turmă de câini.,” a spus un bărbat.

De la construcțiile de prin preajmă au apărut. Au fost cazuri când au atacat copii. Ne supraveghem copii,” a menționat un alt bărbat.

Sunt așa de mulți, s-au înmulțit, dar oamenii sunt vinovați, noi îi hrănim.”, a spus un locuitor.

Unii se declară nemulțumiți că maidanezii fac mizerie. „Trebuie de făcut ceva cu dânșii. Fac murdărie. Din urma lor trebuie cineva să strângă,” a menționat un trecător.

Alții, în schimb, nu au nimic împotriva lor. „Câinele e câine. Trebuie desigur să aibă stăpân. Hămăie la gospodăriile particulare, dar nu-s probleme. Ei imită viața la sat”, a spus un alt localnic.

Responsabilii de la Autosalubritate spun că intervin doar când sunt solicitări, câini fiind prinși și duși la azilurile particulare. Autoritățile spun că trebuie construit un azil, doar că ideea așa și zace, de ani buni, la nivel de proiect.

Câinii din oraș trebuie să fie duși la azil și tratați după lege, care vor fi bolnavi o să fie eutanasiați, care vor fi vii vor fi ținuți acolo”, a declarat Alexandru Bajura, șef adjunct Î.M. „Autosalubritate”.

Autoritățile spun că se confruntă cu probleme când încearcă să prindă câinii pe străzi, deoarece unii locatari sunt împotrivă.

Este foarte greu să explici oamenilor dacă câinii trebuie sau nu să trăiască în curte. S-au împărțit în două tabere”, a adăugat Bajura.

Potrivit Direcției locativ-comunale, în municipiul Chișinău vagabondează peste 3.000 de câini.