/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Pot scăpa basma curată. Confiscarea extinsă, doar pentru averile obținute după 2014

14 februarie 2018, ora 18:23

Casele luxoase ale judecătorilor, averile miniștrilor sau mașinile ofițerilor CNA, înscrise pe socri sau alte rude, vor rămâne neatinse dacă au fost dobândite până în 2014. Asta pentru că prevederea, care permite procurorilor să solicite în instanță confiscarea extinsă a bunurilor, a intrat în vigoare acum trei ani, iar legile nu se aplică retroactiv. În plus, pot fi confiscate doar averile care rezultă din infracțiunea incriminată.

Trebuie să ai un probatoriu suficient pentru a convinge instanța că respectivele bunuri au fost obținute tot ca urmare a unei conduite infracționale de tipul celei pentru care ai obținut condamnarea,” a declarat Laura Ștefan, expert Anticorupție din România.

Iar dacă averea ilicită a fost obținută după 2014, asta nu înseamnă că cei care le dețin vor rămâne cu mâna goală. Procurorii spun că este dificil să aduni probele necesare, în condițiile în care majoritatea funcționarilor au rude peste hotare, iar transferurile sunt făcute în cash.

De exemplu, dacă este scrisă pe mama soacră sau pe cineva din rude, iar ruda are dovada provenienței acesteia, în percepția societății e că bunul respectiv ar fi aparținut funcționarului, dar noi trebuie să demonstrăm că el aparține, că el îl folosește, că el a investit, că persoana care deține proprietatea nu are surse financiare,” a menționat Viorel Morari, șef Procuratura Anticorupție.

De la includerea prevederii în Codul Penal, instanța a dispus aplicarea acesteia doar în două cazuri. Unul este cel al fostului secretar al Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didenco, acuzat că a primit bani de la agenți economici pentru anumite favoruri. Instanța a dispus confiscarea bunurilor în valoare de peste 7000 de euro. Cea de-a doua hotărâre a fost însă depersonalizată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram