/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Putin la cote ridicate în sondaje, fără program, fără dezbateri, fără oponenţi

17 februarie 2018, ora 15:53

„Putin nu desfăşoară o campanie electorală. El îşi îndeplineşte obligaţiile prezidenţiale şi asta este campania sa”, consideră politologul Andrei Kolesnikov, de la Centrul Carnegie din Moscova. „Este singurul candidat fără program. Aceasta este foarte alarmant, este o dovadă a dispreţului faţă de poporul său”, susţine el.

Cu o lună înainte de scrutin, Putin este creditat cu peste 71,5% din intenţiile de vot, conform unui sondaj publicat miercuri de Institutul VŢIOM, apropiat de guvern. Este un procent mai mare decât scorul pe care l-a înregistrat în 2012 (63,6%) şi cu mult peste concurenţii săi.

Vladimir Putin a respins orice dezbatere cu oponenţii săi şi a refuzat să utilizeze timpul de antenă pus la dispoziţie candidaţilor. Cu toate acestea, el este omniprezent pe canalele de televiziune, care urmăresc tot ceea ce face el.

 

Principala provocare a lui Vladimir Putin este să asigure o rată de participare suficient de ridicată pentru a conferi legitimitate rezultatelor alegerilor, având în vedere că învingătorul este deja cunoscut.

„Ne-am întors la ceea ce speram să fi lăsat în urmă după căderea puterii sovietice: alegeri ritualice când rezultatul este programat”, scrie editorialistul Fiodor Kraşeninnikov în săptămânalul de opoziţie New Times.

 

În tabăra observatorilor pro-Kremlin, politologul Nikolai Kalmâkov salută o campanie „civilizată”.

În absenţa lui Aleksei Navalnîi, care a făcut să iasă în stradă zeci de mii de tineri anul trecut şi a chemat la boicotarea scrutinului prezidenţial, Vladimir Putin se confruntă cu doi noi rivali: oponenta liberală Ksenia Sobceak şi Pavel Grudinin, un om de afaceri milionar desemnat de Partidul Comunist.

Fostă vedetă de televiziune devenită jurnalistă de opoziţie, Ksenia Sobceak îşi propune să-i reunească pe cei nemulţumiţi de sistemul lui Putin, încarnând „votul împotriva tuturor”.

Deşi recunoaşte că nu poate să mizeze decât pe 3% din voturi, ea s-a remarcat prin critici foarte dure la adresa preşedintelui rus, neobişnuite în spaţiul public.

Candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, directorul „Sovhoz Lenina” – o fermă de fructe şi produse lactate de lângă Moscova – se află pe locul al doilea, în pofida unei reflectări foarte negative în mass-media. El este creditat cu 7,3% din intenţiile de vot de către Institutul VŢIOM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram