/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Promisiuni tentante pentru săraci. Primăria Chișinău promite gratuități și locuințe educatorilor din grădinițe

19 februarie 2018, ora 19:26

După scandalul de toamna trecută, vizând criza de bucătari și dădace în grădinițe, autoritățile municipale vin nu cu majorări de salarii, ci cu promisiuni. De data aceasta educatorilor, ajutorilor de educatori, bucătarilor și personalului auxiliar, care activează în grădinițe, li se promit locuințe sociale și gratuități în transportul public. Natalia, care este educatoare la Grădinița nr.153 din capitală, salută inițiativa. Ea vine zilnic de la Sângera și cheltuie lunar, numai pe drum, peste 300 de lei.

Nu trăim, supraviețuim, având și o fetiță de 12 ani. Dublăm suma transportului pentru că merge și ea la școală. De ce statul nu ar crea așa condiții ca să nu fii obligat să achiți chiria și să îmbogățești buzunarul cuiva, dar să-ți ofere șansa să achiți aceeași bani pentru chirie, dar având imobilul în proprietate”, menționează Natalia Verdeș, educatoare.

O altă educatoare, din Grătiești, Doina Fondos, spune că spune că s-ar bucura chiar și de o cameră la cămin. „Stau la rude ca să am cât de cât un venit din salariul pe care îl am, ca să-mi rămână și pentru mine personal”, Doina Fondos, educatoare.

Dacă unor angajați ai grădinițelor li se promit locuințe sociale, altora li se promit camere în fostul cămin internat al Gimnaziului nr.2 din capitală. „Sunt foste cămine unele camere, unde au trăit persoane mai grijulii sunt într-o stare foarte bună, alte camere arată mai puțin bine. O investiție mai mare este necesară în bucătărie, băi și scări,” susține Ruslan Codreanu, viceprimar de Chișinău.

De asemenea, Ruslan Codreanu a promis gratuitate în transportul public pentru angajații grădinițelor care vin din afara orașului. „Sunt și educatori și personal auxiliar care vin din Chetrosu, Ialoveni și suportă costuri din salariul mic pe care îl au”, adaugă Codreanu.

Potrivit datelor Direcției educație, din totalul de 2890 de educatori, momentan sunt aproape 350 de locuri vacante. Din suburbii, sunt angajați peste 300 de educatori, iar din afara Chișinăului – 64.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram