/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ ANSA: Mai mulți furnizori de lactate au produse neconforme! JLC: Nu este adevărat

20 februarie 2018, ora 17:24

„Până ieri avem 141 de probe prelevate și expediate. Din producătorii autohtoni avem 7 probe neconforme, din import – 4 probe neconforme. Pe cazurile care au fost acum constate au fost aplicate sancțiuni. De la 12.000 la 15.000 de lei, sancțiune administrativă,” Susține Ion Toma, director adjunct ANSA.

Astfel, potrivit ANSA, rezultatele au arătat că s-au găsit lactate cu un procent înalt de grăsimi vegetale la fabrica de unt din Florești, la compania JLC și la Incomlac, o fabrică din Bălți gestionată de tot de JLC. Totuși, administrația companiei JLC respinge acuzațiile.

Da, eu am fost amendată. Da, analizele au fost luate corect, probabil au fost efectuate corect. Rezultatele sunt cele care au fost date, le vom contrazice. Compania JLC nu folosește grăsimi vegetale în produsele lactate”, menționează managerul general JLC, Elena Belan.

Nici lactatele importate nu sunt de cea mai bună calitate. ANSA spune că cel puțin trei importatori comit abateri, fiind vorba de o companie din România și două din Ucraina.

„Se duc discuții cu autoritățile de siguranță a alimentelor din statele respective, ca în final să avem o conlucrare și o excludere de import a acestor produse în Republica Moldova,” adaugă Ion Toma, director adjunct ANSA.

Angajații laboratorului, care au efectuat expertiza, susțin că prezența unui procent înalt de grăsimi veget ale în lapte se datorează mai multor cauze.

„Dacă a fost utilizat laptele care a fost supus unui tratament tehnologic, cum ar fi fracționarea colesterolului. Dacă grăsimea lactată a fost obținută din laptele praf degresat,” menționează Svetlana Burlacu, șefa de laborator.

De asemenea, o altă cauză este atunci când vacile sunt hrănite în exces cu furaje și uleiuri vegetale, în special – uleiul de rapiță. Reprezentanții ANSA dau asigurări că toate produsele necalitative au fost retrase din magazine.

La ziua de ieri, producătorii s-au conformat, adică au fost retrase toate produsele constatate neconforme și acestea nu se află în rețeaua de comerț,” a subliniat Ion Toma.

ANSA a anunțat că va preleva, până la finalul lunii februarie, probe de la toți producătorii de lactate din Republica Moldova, iar la începutul lunii martie va prezenta rezultatele finale. Scandalul legat de produsele lactate a început acum 2 săptămâni, după ce Fundația Est-Europeană a publicat un raport care a arătat că mai mulți producători de lactate ar folosi grăsimi vegetale mult peste norma permisă.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu, Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram