/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dodon, acuzat de homofobie. La nivel mondial, liderii politici au promovat ura

22 februarie 2018, ora 18:53

Pentru prima dată, Moldova a fost menționată în rapoartele Amnesty International, unde a fost menționat expres președintele, care se face responsabil de discursuri de ură și declarații homofobe. Considerăm acest fapt o încălcare gravă a drepturilor omului”, Veaceslav Tofan, președintele Amnesty International Moldova.

Igor Dodon a criticat public, în repetate rânduri, comunitatea LGBTI și a descris marșul acestora ca fiind contrar „valorilor tradiționale” ale țării și a participat la „Festivalul familiei tradiționale”. De asemenea, în raport se menționează despre acuzațiile de tortură și rele tratamente în locurile de detenție din Moldova.

Statul nostru a eșuat să îndeplinească minimul standardelor pentru sistemul instituțiilor penitenciare și a izolatoarelor provizorii. Toate acestea au dus la pierderea în fața Curții Europene a Drepturilor Omului a zeci de dosare împotriva RM. Anul trecut, Moldova a pierdut 40.000 de euro”, a precizat Igor Stoica, coordonator programe Amnesty International Moldova.

De asemenea, raportorii au vorbit despre cazul Andrei Braguța, care a fost reținut de Poliția de Patrulare și a decedat urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.

Acțiunile organelor de urmărire penală ne fac să punem la îndoială capacitatea acestora de a gestiona asemenea cazuri și cu atât mai mult, de a le preveni”, afirmă Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova.

De asemenea, în raport se menționează că drepturile presei în Republica Moldova sunt ignorate de către autoritățile publice.

Ne îngrijorează foarte mult lipsa pluralismului de opinie și vreau să amintesc că presa liberă este unul dintre indicatorii statului de drept”, spune Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova.

Cel de-al treilea raport Amnesty International, care cuprinde și Republica Moldova, a fost analizat în luna septembrie de către Comitetul ONU privind drepturile economice, sociale și culturale.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram