/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ion Lazarenco Tiron - moldoveanul cu șapte strâmtori în pușculiță. A înotat printre rechini și meduze timp de 11 ore

missing
23 februarie 2018, ora 18:37

Sportivul moldovean a traversat înot, pe 27 ianuarie, strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă. Astfel, sportivul a reușit să finalizeze provocarea „Oceans Seven”.

„Până a pleca în Noua Zeelandă mi s-a spus că este o strâmtoare foarte complicată, curenții vin de la Antarctida. A fost foarte complicat, când am ajuns la insulele de pe coasta de sud – apa era foarte rece. Am pierdut simțul mâinii, picioarelor, nu simțeam absolut nimic. Eram înghețat”, spune Ion Lazarenco Tiron.

Sportivul moldovean a înotat, în continuu, timp de 11 ore: „Nu te atingi de nimic, nici de barcă, te hrănește cu ajutorul unei funii cu o sticlă, care o aruncă spre tine, cu niște lichide, cu glucide. Am terminat noaptea, am fost mâncat de meduze, dar nici nu le simțeam din cauză că eram foarte înghețat”.

Pregătirile pentru această provocare au durat câteva luni. Moldoveanul susține că antrenamentele și deplasările l-au costat mii de euro. Nu are sponsori, iar unicii săi susținători sunt membrii familiei.

„Cel puțin 3-4 ore pe zi, diferite antrenamente, sunt antrenamente pentru corp. Trebuie să te antrenezi în apă foarte rece. Mergeam în munți, unde sunt lacuri înghețate și mergeam și mă antrenam în lacuri înghețate”, spune înotătorul.

Chiar dacă locuiește în Marea Britanie, moldoveanul face acte de caritate pentru oamenii nevoiași din Moldova:
„Vreau să trimit un camion cu ajutor la sfârșitul lui martie în țară pentru o casă de bătrâni și copiii cu dizabilități”.

Ion Lazarenco a recunoscut că se va lansa și în noi provocări: „Da, nu am să mă opresc aici, vreau să continuu cu mesajul meu în care am crezut tot timpul – mesajul de pace”.

Ion Lazarenco a părăsit Republica Moldova, fiind student la Academia de Poliție. „Șapte Oceane” este o provocare creată pentru înotători de distanțe mari și care este compusă din strâmtori a căror ape sunt deschise pentru înot. Ion Lazarenco Tiron a parcurs strâmtoarea Gibraltar și Canalul Mânecii în 2014, Canalul de Nord în 2015, Canalul Catalina și Molokai – 2016, Canalul Tsugaru – 2017 și Strâmtoarea Cook în 2018. Stephen Redmond din Irlanda a fost primul om care a parcurs înotând toate cele șapte distanțe, iar moldoveanul nostru este al optulea și singurul care a reușit din prima încercare.

Reporter: Ana Sîrbu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram