O delegație a companiei Kroll este invitată pe la mijlocul lunii martie la Chișinău pentru a discuta cu cei de Banca Națională despre recuperarea banilor din miliardul furat. Anunțul a fost făcut astăzi de Andrian Candu, președintele Parlamentului, după lansarea monedelor comerciale.

Anterior, premierul Pavel Filip a declarat că 90 la sută din persoanele ce apar în raportul „Kroll-2”, vizând furtul miliardului, sunt oameni onești. Ulterior, acesta a spus că a fost o exprimare greșită și că, de fapt, nu a citit raportul.

Banca Națională anunța în decembrie că luna ianuarie, în Republica Moldova, urmează să vină reprezentanții „Kroll” pentru o sesiune de lucru în baza investigației. În cadrul misiunii, consorțiul internațional ar urma să transmită organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor.

Menționăm că în luna decembrie, BNM a publicat sinteza raportului Kroll-2. Acesta conține 55 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Șor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Potrivit experților, aceasta nu indică numele beneficiarilor jafului bancar, ci doar enumeră toate cele 77 de firme implicate în tranzacții dubioase, ele fiind controlate, potrivit rezumatului citat, de actualul primar de Orhei, Ilan Șor. În total, au fost sustrași, potrivit documentului, 2,6 miliarde de dolari. O parte din bani s-au întors în Moldova – 600 de milioane de dolari au dispărut însă, se arată în sinteza raportului publicată de BNM.