/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Animale încălzite cu infraroșu la Zoo. Maimuțele suportă cu greu gerul, iar cangurii nu sunt capricioși la timpul rece

02 martie 2018, ora 13:44

Maimuțele și păsările exotice de la Gradina Zoologica suportă cu greu gerul din ultimele zile. Angajații fac tot posibilul pentru a le ajuta să treacă mai ușor de această perioadă. În unele încăperi pentru animale, temperatura ajunge chiar și până la 20 de grade. Căldura vine atât de la sistemul de încălzire, cât și de la lămpile cu lumină ultravioletă. În plus, animalele beneficiază și de un meniu special: fructe, terciuri și budincă.

Lor li se dau în calitate de joacă diverse nucușoare pe care ele stau jumătate de zi și le curăță, le sparg și le mănâncă. La fel, taracani și gândaci pe care ele le mănâncă din natură. Cum sunt temperaturile în minus, păsările sunt băgate înăuntru, cum numai este plus afară se deschid ferestrele, ușile și păsările zboară în încăperile de vară”, susține Alexandru Belinschi, șeful secției de animale prădătoare.

Urșii sunt morocănoși când e frig afară. Uneori, nu ies din bârlog câte 5 zile. Când se încălzește puțin, ies la mâncare, apoi – înapoi la somn.

Ei pot și 2 săptămâni să fie în hibernare atâta timp cât sunt frigurile”, a adăugat Alexandru Belinschi.

Cangurii originari din Australia nu sunt capricioși la timpul rece de afară. Din contra, s-au acomodat la temperaturile din Moldova. Nici cămilele nu le dau bătăi de cap angajaților de la zoo. Ei spun că în această perioadă cămilele beau multă apă caldă, iar temperaturile de -10 -15 grade nu le sperie.

Cangurii australieni s-au acomodat la temperaturile de la noi. Pe ei nu-i deranjează aceste friguri. Cămile și lamele rezistă până la -40 de grade, așa că nu au nici o problemă la -20. Pentru a trece peste aceste temperaturi, li se mărește cocoașa, li se dă de 3-4 ori pe zi apă caldă, iar muncitorii au grijă ca animalele să aibă mereu mâncare,” a menționat Alexandru Belinschi.

Unele animale sunt hrănite mai des decât de obicei, iar altele, din contra, aflându-se în hibernare, aproape că nu mănâncă. Cei de la menajerie spun că iarna numărul vizitatorilor scade. Sunt zile când nu vine nimeni să le vadă. Aceasta înseamnă că veniturile Grădinii Zoologice scad exact în perioada când cheltuielile de întreținere cresc esențial.

„Ce să facem, vizitatori nu sunt. Și când e cald puțin vizitatori vin, dar animalele nu trebuie să rămână flămânde din această cauză”, a subliniat șeful Secției de animale prădătoare.

În pofida creșterii cheltuielilor, în timpul iernii prețul biletului de intrare la menajerie rămâne același – 10 lei pentru maturi și 5 lei pentru copii.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram