/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ PDM, gata să-l susțină pe Năstase. Democrații vor un candidat comun la alegerile din Chișinău

missing
06 martie 2018, ora 19:27

Sondajele arată că la alegerile locale anticipate, primăria municipiului Chișinău riscă să ajungă în mâinile socialiștilor,” a spus Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Speriați de sondaje, democrații au decis să nu înainteze un candidat propriu și au anunțat că sunt dispuși să susțină propunerea formațiunilor politice de dreapta, chiar dacă acestea l-ar înainta la funcția de primar general inclusiv pe președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.

Suntem gata să-i susținem chiar și pe cei mai aprigi critici ai noștri. Dacă acest candidat deține integritatea și capacitatea necesară pentru a administra cu succes primăria. Oricine poate candida și vom susține,” a spus Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a îndemnat partidele pro-europene să se gândească bine înainte de a oferi un răspuns, pentru a nu repeta scenariul de la alegerile prezidențiale din 2016, când democrații și-au retras candidatul în favoarea Maiei Sandu. Șefa PAS a respins, atunci, ajutorul oferit de PD pe motiv că, prin acea susținere, se urmărea, de fapt, discreditarea ei.

Dincolo de povești despre zmei, balauri, Alba ca Zăpada, noi putem să demonstrăm o abordare înțeleaptă pentru viitorul capitalei,” a adăugat Plahotniuc.

Argumentele lui Vlad Plahotniuc nu au convins partidele de dreapta. Doar popular-europenii, care au votat, alături de democrați și socialiști, schimbarea sistemului electoral, s-au arătat „deschiși să colaboreze în beneficiul locuitorilor capitalei”. De partea cealaltă, partidul Platforma DA a declarat că, prin anunțul de astăzi, democrații au confirmat o alianță cu socialiștii.

Este un măr otrăvit, este o abordare ipocrită, scopul este să fie băgată zazania între partidele politice pro-europene,” a declarat Alexandru Slusari vicepreședinte PPDA.

Nu au rămas impresionați de decizia democraților nici cei din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Astfel de declarații noi am auzit în campania prezidențială, când, la fel, declarativ, PDM a spus că susține candidatul unic pro-european, dar, în realitate, cu toată mașinăria lor propagandistică și mediatică, l-au susținut pe Igor Dodon,” a spus Sergiu Litvinenco, membru Biroul Permanent PAS.

Între timp, liberalii au declarat că PD ar trebui să discute despre un candidat unic cu partidele care au făcut alianță în Consiliul Municipal împotriva primarului ales, Dorin Chirtoacă. Iar PLDM se va expune după stabilirea datei alegerilor.

Eu citesc aici printre rânduri, că PD poate ne dă de înțeles că alegerile pot să nu aibă loc. Eu nu cred că un partid care se consideră hegemon în această țară să nu aibă candidatul lor la alegerile din municipiul Chișinău. Că lor doar municipiul le lipsește, în rest, au totul,” a menționat Tudor Deliu, vicepreședinte PLDM.

Socialiștii au menționat, într-o declarație, că „toți încearcă să se unească nu pentru un scop nobil – pentru o viață mai bună a cetățenilor, dar împotriva cuiva”. Deocamdată, doar președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, și-a anunțat intenția de a se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei.

După ce va estima cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor locale la Bălți și Chișinău, CEC va decide când acestea vor avea loc. Vlad Plahotniuc a respins acuzațiile precum că democrații ar încerca să organizeze alegerile locale în toamnă, odată cu cele parlamentare. Democratul a negat și faptul că ar fi cerut Guvernului să nu aloce banii necesari pentru organizarea scrutinului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram