/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Directorul ANRE a ieșit cu flori la protestatarii PAS și PPDA. Aceștia nu vor însă flori, ci tarife ajustate la gaze

missing
07 martie 2018, ora 19:10

„Eu aș vrea să felicit într-adevăr doamnele care participă la acest flashmob. Respect foarte mult părerea și propunerea lor. Nu le acceptă, este dreptul lor și noi apreciem. Este poziția lor”, a menționat Tudor Copaci, directorul ANRE.

„Nu am acceptat florile pentru că tot sunt din banii noștri domnișoară. Ei ne mint deja de doi ani de zile cu floricele cu mângâieli, dar noi așteptăm să fie reduse prețurile reale la gaze”.

„Nouă nu ne este a sărbătoare. Poate dumnealor cu salariile de zecile de mii pe care le au le este a sărbătoare – nouă nu ne este a sărbătoare pentru că tarifele nu ne dau voie să ne bucurăm, de fapt, de o viață decentă”.

Peste vreo două săptămâni am putea afla cu cât anume se va ieftini gazul. ANRE a inițiat astăzi dezbateri publice și sugerează că tarifele la gaze ar putea scădea cu 20 la suta – atât a cerut premierul. Manifestanții au cerut, însă, ca tarifele să fie reduse cu 30 la sută, așa cum au calculat experții independenți.

„ANRE trebuie să acționeze independent și nu după ordinele lui Filip și Plahotniuc, iar populația țării doi ani nu trebuia să achite supraplăți”, a spus Alexandru Slusari, vicepreședinte Platforma DA.

„Există suspiciuni rezonabile că tot acest circ se întâmplă în an electoral. De ce până acum această agenție, plătită cu salarii foarte bune, 50, 60 mii pe lună nu au umblat la tarife 2 ani de zile?”, a menționat Igor Grosu, secretarul PAS.

„Am venit cu facturile pentru că le achităm în fiecare lună facturi tot mai mari și acum că ne amăgesc cu aceste 20 procente nu e relevant”.

„Nu este suficient după tarifele care sunt. Sunt foarte mari după salariu din Moldova, sunt foarte mari”.

În replică, democrații spun că ANRE este o instituție independentă și că PD nu are nici o atribuție la formarea tarifelor.

„Mi-ar fi foarte straniu să văd care este posibilitatea de a influența politic o structură care este independentă. Este un obicei ca Partidul Democrat să fie învinuit de tot ce se întâmplă în Republica Moldova”, a comentat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Nu se știe deocamdată cum vor fi recalculate facturile deja achitate, facturi care au „cântărit” greu mai ales în zilele geroase.

„Noi acuma studiem și analizăm. Noi acum facem calcule de bază atât operatorul cât și ANRE-ul referitor la aplicarea acestui tarif”, a spus Tudor Copaci, director ANRE.

Șeful ANRE a evitat să spună dacă va ține cont de sugestia premierului Filip în ceea ce privește diminuarea tarifului la gaze.

„Dnul prim-ministru s-a referit la calculele Ministerului Economiei – deci eu apreciez calculele Ministerului Economiei și eu apreciez calculele”, susține Tudor Copaci.

Cei de la „Moldova-Gaz” susțin că o micșorare a tarifului este posibilă, dar numai cu 11 la sută.

„Tariful final la gazele naturale furnizată de furnizorul de gaze naturale la tarifele reglementate pentru anul 2018 constituie 4.914 lei, pentru 1.000 metri cubi – 11,4 procente mai mic decât cel existent. Veniturile au fost calculate din ajustarea costurilor de bază”, a menționat Iurie Moroz, șef adjunct Moldova-Gaz.

Iar experții în energetică susțin că tariful ar trebui diminuat cu 30 la sută.

„Costul de import a gazului este de 4.194 de lei. Calculat real, noi cheltuim trei mii de lei, asta este un motiv de reducerea a tarifului cu 20, 22 la sută. Sunt sumele pe care noi le-am achitat deja în plus și ele trebuie calculate, verificate și deduse din tarife și mai sunt costurile de întreținere, cheltuielile de bază pe care trebuie ajustate”, a declarat Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Tarifele la gazele naturale au ajuns și în vizorul CNA. Asta după ce Maia Sandu a depus un denunț în care a solicitat tragerea la răspundere penală a conducerii ANRE pentru faptul că nu a ajustat la timp tarifele.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram