Igor Dodon spune că a găsit cum să-i împiedice pe democrați să-i mai boicoteze ședințele Consiliului Suprem de Securitate. Președintele a schimbat componența Consiliului, iar astăzi ședința a avut loc chiar și fără reprezentanții Guvernului și Parlamentului. Pe agenda a fost inclus și subiectul privind furtul miliardului. Iar astăzi Banca Națională a anunțat că a primit versiunea integrală a celui de-al doilea raportul „Kroll”, pe care urmează să-l transmită oamenilor legii.

„Pentru a preîntâmpina boicotul din partea unor instituții care impune riscuri referitor la funcționalitatea Consiliului Suprem de Securitate, componența CSS a fost modificată”, a menționat Igor Dodon.

Prin urmare, deși astăzi șefii Guvernului și Parlamentului, ministrul de Interne și cel al Apărării, reprezentanții SIS, dar și președintele Comisiei parlamentare pentru securitate au boicotat întrunirea organizată de șeful statului, ședința CSS a avut, totuși, loc. Anterior, prim-ministrul, Pavel Filip, a declarat, în cadrul unei emisiuni, că va merge la ședință. Serviciul de presă al Guvernului a refuzat să ne spună de ce premierul și-a schimbat decizia: „Eu voi merge la Consiliul Suprem de Securitate, pentru că sunt membru al acestui Consiliu și eu nu prefer să sabotez o ședință sau alta”.

Pentru cvorum, Igor Dodon a inclus în componența CSS câțiva consilieri prezidențiali, dar și bașcanul Autonomiei Găgăuze. Au fost discutate 5 subiecte, despre care Vlad Plahotniuc spunea că nu țin de competența acestui forum. Primul vizează „furtul miliardului”.

„La această oră am fost informați că BNM a primit în format electronic raportul Kroll 2”, a spus președintele.

Raportul continuă să fie ținut în secret, pe motiv că acestea ar fi condițiile acordului dintre Banca Națională și compania „Kroll”, spune Igor Dodon, care promitea anterior că-l va face public. BNM scrie, într-un comunicat, că toate informațiile primite urmează a fi transmise oamenilor legii.

„Guvernatorul BNM să discute cu Kroll pentru ca acest raport, totuși, să ajungă pe masa CSS”, a adăugat șeful statului.

S-a discutat și despre declarațiile simbolice de Unire cu România, semnate de mai multe localități. Șeful statului spune că vrea modificări în legislația penală pentru a-i pedepsi pe unioniști: „Cei care au aprobat astfel de declarații și continuă să o facă, vor fi prevederi penale și legale și veți răspunde în fața legislației”.

De asemenea, Igor Dodon a cerut instituțiilor de drept să se autosesizeze în legătură Marșul Centenar, care urmează să aibă loc pe 25 martie, la Chișinău. Se va adresa chiar și Organizației Națiunilor Unite și Consiliul Europei, spune președintele: „Atunci când un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de Parlamentul din România, întreprinde acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea RM, eu vreau să aflu care este poziția partenerilor noștri externi”

În replică, unioniștii i-au mulțumit președintelui pentru promovarea gratuită a manifestațiilor pe care le vor organiza, cerând instituțiilor responsabile să se autosesizeze în privința declarațiilor și acțiunilor șefului statului, care instigă la ură interetnică. La ședința Consiliului au mai fost discutate subiecte precum Strategia Națională de Apărare, aprobată de Guvern, dar și evoluția negocierilor în problema transnistreană. Ieri, democratul Vlad Plahotniuc, care nu deține vreo funcție publică în stat, a spus că „a recomandat” reprezentanților Guvernului și ai Parlamentului să nu participe la ședința Consiliului, convocată de Dodon. Și asta pentru că președintele nu ar fi expediat din timp agenda și nu ar fi coordonat data ședinței. De partea cealaltă, reprezentanții Președinției spun că ordinea de zi a fost prezentată cu două săptămâni în urmă și că reuniunea ar fi fost deja amânată de câteva ori.