/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Rămân fără sursă de existență. Un grup de medici pensionari, din centrul de sănătate Ialoveni, expulzați din sistem

missing
07 martie 2018, ora 17:56

Pensionarii de la Centrul de Sănătate Publică din Ialoveni sunt nemulțumiți că sunt concediați și că acest lucru se întâmplă cu mult înainte de termenul stabilit de lege. Lev Ruti activează de peste 45 de ani în domeniul sănătății. Pensia de 1000 de lei și salariul de 3500 lei sunt unicele lui surse de venit.

Este un ordin numărul 180, care spune că trebuie să lucrăm până la 3 aprilie, dar pe noi ne disponibilizează de astăzi. Dar de ce noi trebuie să ne ducem cu o lună înainte, nu pot înțelege,” a spus Lev Ruti, medic igienist în CSP Ialoveni.

Noi am insistat ca să lucrăm ca toți specialiștii din toată țara până la sfârșitul lunii martie cum este finanțarea de la buget,” a mărturisit Nina Mirca, asistent epideomolog în CSP Ialoveni.

Nu a fost gândită de la bun început reforma în serviciul nostru, aceasta este cauza principală. Ne-a pus într-o situație foarte dificilă,” a mărturisit Vasile Munteanu, medici igienist în CSP Ialoveni.

Specialiștii sunt nedumeriți, pentru că noua conducere a Agenției Naționale de Sănătate Publică a hotărât să-i concedieze, deși anterior li s-a promis că personalul medical va fi cel mai puțin afectat de „reformă”.

Dacă plec acasă eu rămân fără sursa de existență, adică mă duc să mor de foame acasă, altă ieșire din situație nu am,” a spus Elena, medic igienist.

Pentru pensionari ca să ne ducem acasă la momentul actual este imposibil, deoarece pensiile sunt mici, în jurul la 1000 lei și nu poți să exiști,” a menționat Nina Mirca.

Potrivit noilor reglementări, toți pensionarii din Centrele de Sănătate Publică urmeaza să fie concediați, indiferent dacă instituția are sau nu specialiști mai tineri care să-i înlocuiască.

Vedeți ca să vină tineret? Anul trecut a venit un singur colaborator și mai mult nu vine la 1500 de lei, nu vine nimeni, dar pe ceilalți îi disponibilizează,” a spus Vasile Munteanu, medic igienist.

Cu mare plăcere plecăm, nu avem nicio pretenție ca persoanele să se angajeze. Dar nu sunt persoane, nu sunt,” a mărturisit Mihai Frunză, medic igienist.

Tatiana se numără printre studentele care a făcut stagiul de practică, timp de 3 luni, în această instituție medicală. Tânăra, însă, nu a dorit să rămână în raion din lipsa perspectivei de dezvoltare și a salariului mic.

Sunt o grămadă de impedimente: corupție, sunt susținuți mai mult medici care au cunoscuți în domeniu, care au relații de partid, dar nu ești apreciat pentru cunoștințe și ceea ce faci. Dar cea mai gravă problemă sunt salariile,” a spus Tatiana, absolventă USMF.

Echipa TV8 a încercat să obțină o reacție de la medicul șef al instituției, dar aceasta s-a ascuns în unul din laboratoarele centrului, iar cabinetul ei a fost încuiat. Am încercat să discutăm cu ea la telefon, dar ne-a închis.

La scurt timp, după plecarea echipei TV8, angajații ne-au anunțat că ar fi fost chemați în cabinetul medicului-șef, unde li s-a înmânat carnetul de muncă și au fost informați că sunt obligați să părăsească clădirea. Am încercat să obținem o reacție de la Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Sănătate Publică, dar aici responsabilii ne-au pasat de la unul la celălalt.

După intrarea în vigoare a noii legi, din cei 2300 de angajați ai Serviciului de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice urmează să fie disponibilizați aproape jumătate. Astfel, agenția ar trebui să aibă, până la finele anului, 1560 de angajați în toată țara.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram