/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Sergiu Sîrbu și-a ieșit din pepeni la ședința unei comisii parlamentare: „Auzi, clovnule, ieși afară!”

07 martie 2018, ora 17:30

Deputatul PDM a propus Comisie să menționeze în opinie faptul că cetățenii pot iniția referendumuri consultative, nu și legislative, iar acest lucru i-a nemulțumit pe reprezentanții grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului „Nu-mixt”.

„CEC-ul are dubii că cetățenii au acest drept, iar Serioja Sîrbu cu mai mulți colegi de-ai lui îl susțin. Domnul Deliu a ieșit din ședință în semn de protest împotriva acestui non-sens. Cu toate că avizul Comisiei Juridice este unul consultativ, suntem siguri că se pregătește terenul pentru a refuza înregistrarea grupului de inițiativă în mod repetat”, a scris pe pagina sa de Facebook Ștefan Gligor.

Reprezentanții grupului de inițiativă au încercat să își expună părerea în cadrul Comisie, doar că Raisa Apolschi a menționat că aceștia au dreptul doar să asiste la ședință, nu și să comenteze. La un moment dat, Gligor l-a numit pe Sîrbu agramat, iar din acel moment a început o ploaie de replici dure

„Auzi, clovnule, ieși afară! Agramatule, ieși afară! Clovnule ce ești tu”, a replicat deputatul Sergiu Sîrbu.

„Trebuie să argumentați juridic de ce nu avem voie să ne expunem. Avem mai multă legitimitate decât aveți voi aici. Opinia dvs este ilegală”, a mai adăugat Gligor.

Reprezentanții grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ cu privire la anularea sistemului mixt au mai menționat că demersul CEC a fost adresat Parlamentului și nu Comisiei parlamentare: „Or prin demers se solicita interpretarea legislației de Parlament, dar deoarece acest lucru nu se reușea până luni, 12 martie, când se întrunește CEC-ul să examineze înregistrarea grupului, PD a decis să emită un aviz a Comisiei care va servi temei de refuz pentru CEC, chiar dacă nu produce efecte juridice și este consultativ. Cu alte cuvinte procesul de uzurpare al puterii în acest stat și anihilare a suveranității poporului este în plină desfășurare”.

Reamintim că grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova a fost constituit pe 11 februarie 2018 curent, în cadrul unei adunări în care au participat 822 de persoane dintre care 791 și-au manifestat dorința de a fi membri ai grupului de inițiativă.

La Adunarea de constituire a fost creat şi Biroul executiv care va fi format din trei persoane. Directorul de programe la Centrul de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, a fost ales în calitate de preşedinte al grupului de iniţiativă, Stela Uţică – vicepreşedinte al grupului, iar în calitate de sectar general – Valeriu Paşa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram