Guvernul Franței a decis să modifice legislația prin care sexul cu un copil sub 15 ani va fi considerat viol. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat pentru egalitate Marlene Schiappa.

Potrivit legislației actuale, această acțiune este privită ca o hărțuire a minorilor și pedepsită cu cinci ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro – exact ca și hărțuirile sexuale împotriva adulților.

Pedeapsa pentru violul unui copil sub 15 ani în Franța se pedepsește cu 20 de ani de închisoare. Pentru atragerea unei persoane în conformitate cu acest articol este posibilă doar dacă se dovedește că a forțat copilul să facă sex, scrie BBC News.

Potrivit lui Schiappa, acum „nu va fi mai fi nicio discuție despre consimțământul copilului la sex”. Restricția va fi aprobată de guvernul francez în următoarele săptămâni, împreună cu alte legi împotriva violenței sexuale.

Problema vârstei de consimțământ în Franța a început să fie discutată după două procese recente împotriva unor bărbați, care au fost judecați pentru săvârșirea unor acte sexuale cu fete de 11 ani. În ambele cazuri, instanța a refuzat să-i tragă la răspundere pentru viol, deoarece nu s-a dovedit că aceștia au forțat copiii să facă sex (una dintre aceste decizii a fost ulterior anulată).

Legislația în acest sens variază în Europa, iar țările și-au stabilit vârste diferite pentru consimțământ:

14 ani: Austria, Germania, Ungaria, Italia, Portugalia
15: Grecia, Polonia, Suedia
16: Belgia, Olanda, Spania, Rusia
17: Cipru