Politologul Dionis Cenuşa susține că demisia anunțată duminică dimineața, 11 martie, de către actualul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, nu trebuie considerată un an de eroism, chiar dacă demisiile de onoare sunt o raritate în Republica Moldova.

În opinia politologului, decizia lui Alexandru Tănase de a părăsi funcția demonstrează că convorbirea dată publicității vineri seara, 9 martie, de către postul de televiziune JurnalTV este una reală. „Așadar, Tănase practic recunoaște public ca în timp ce era la șefia Curții Constituționale comunică, pe tonalitate prietenoasă, cu persoane bănuite de scheme gri în sistemul bancar (nu în mod obligatoriu vinovați de furtul miliardului). Deci integritatea lui Tănase era într-un con de umbră acum cel puțin trei în urmă, fără a vorbi despre afilierea la actualul regim. Este interesant că în anunțul despre demisia de onoare, Ministrul Tănase vorbește despre valorile europene. Este oare o demisie de onoare o valoare europeană sau, totuși, în acest fel Tănase își cere scuze, în mod voalat, de la europeni, inclusiv de la Pirkka Tapiola sau Dirk Schuebel, pe care îi critica în conversația telefonică cu Platon,” susține Cenușă.

Politologul mai subliniază că scurgerea conversației dintre Tănase-Platon are cel mai degrabă legătura cu intențiile anunțate de Tănase de a re-reforma sectorul Justiției. „Este evident ca este o forma de razbunare contra lui, care probabil nu se va termina cu o simpla demisie de onoare”, adaugă acesta.

Totodată, Cenușă afirmă că este necesară o ancheta pentru a identifica legăturile dintre ministrul Justiției și Veaceslav Platon. „Dacă a existat trafic de influență, atunci acest lucru trebuie investigat și sancțiuni trebuie să urmeze, proporționale și strict conforme cu legislația în vigoare,” afirmă Cenușă.

La final, politologul subliniază că scurgerea conversației Platon-Tănase reamintește despre problema interceptărilor. „Sunt folosite pe larg și pot ținti pe practic pe oricine. Deși, după cum indica jurnaliștii, aceasta scurgere este o înregistrare făcută intenționat chiar de către Platon. Cazul dat denotă multe probleme grave, precum legăturile informale dintre persoane ce reprezintă sectorul public și persoane cu profiluri dubioase. Dar cel mai mult, acest caz arată că aflarea în sectorul public nu este sigură. Evident, reformele necesită oameni curajoși, dar la fel și oameni integri. Percepția publică de până acum este că reformele și integritatea nu se pot înrădăcina în sistemul politic actual”, conchide analistul politic.

De menționat că, din septembrie 2009 până în mai 2011 Alexandru Tănase a fost Ministru al Justiției. Începând cu aprilie 2011 până în mai 2017, Tănase a fost judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar din octombrie 2011 până în mai 2017, el a exercitat și funcția de președinte al Curții Constituționale, când a fost succedat de Victoria Iftodi.

În luna ianuarie curent, Tănase a fost numit ministru al Justiției.