/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Expert, despre refuzul CEC privind înregistrarea grupului de inițiativă anti-mixt: „Actualei puteri nu-i plac procesele pe care nu poate să le controleze”

missing
12 martie 2018, ora 22:31

Potrivit lui Vlad Kulminski, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, puterii nu-i plac procesele pe care nu le poate controla, iar acest proces (n.r referendumul) avea să fie imposibil de controlat. Totodată, expertul a spus că, pentru cei de la guvernare nu referendumul prezenta un pericol, ci consecințele exercițiului electoral. „Grupul de inițiativă nu prezenta pericol pentru putere. Dar, în cadrul procesului de colectare a semnăturilor oamenilor avea să li se explice că iată ce au promis ei când au promovat sistemul mixt, și iată cum stau lucrurile în realitate.” (…)„Exista pericol că oamenii ar putea înțelege că sistemul electoral a fost schimbat doar ca cei de la guvernare să-și păstreze puterea”, suține Vlad Kulminski.

Vitalie Andrievschi, director al Institutului de Politică Efectivă (IPE), consideră că grupul de inițiativă nu a fost înregistrat pentru că cei de la putere nu au vrut să admită ca o forță de opoziție să poate desfășura acest exercițiu, oarecum de campanie electorală, înainte de alegerile parlamentare din toamnă.

Despre modul cum s-a desfășurat ședința de astăzi, Ștefan Gligor, președintele Biroului executiv al grupului de inițiativă, a spus că CEC-ul a făcut tot posibil pentru a nu le permite oamenilor să participe în ședință. „Ei au eliminat jumătate din scaunele din sală ca să nu le permită oamenilor să asiste. Ei au dat ordine polițiștilor ca în sală să nu fie admiși mai mulți oameni decât scaune. Iar ca să fie și mai puțini oameni, ei pentru prima dată chemat la ședință toți angajații aparatului CEC, ca să ocupe locurile.”

Reamintim că, Membrii CEC au refuzat din nou să înregistreze grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Ședința s-a desfășurat în timp ce în fața clădirii protestau zeci de oameni. La începutul ședinței, unul dintre membrii CEC a declarat greva în semn de protest față de comportamentul colegilor săi. Detalii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram