Organizatorii anunță că vor cere guvernelor Ucrainei şi Moldovei să mențină în viaţă Nistrul și dreptul la apă potabilă a patru milioane de oameni.
Menționă că, în 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Același lucru este prevăzut și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035. Deși Nistrul este un fluviu transfrontalier, Ucraina nu a consultat acest plan cu Ministerul Mediului sau Guvernul din Republica Moldova. În același an, la inițiativa Cabinetului de Miniștri a Ucrainei, au fost reluate negocierile privind semnarea unui Acord bilateral între Republica Moldova și Ucraina privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.
Organizatorii protestului afirmă că Ucraina și Republica Moldova au semnat și ratificat, fiecare în parte, câte un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Cele două țări s-au angajat să implementeze și să respecte prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede transpunerea mai multor directive de mediu ale Uniunii Europene în legislațiile naționale ale fiecărei țări în parte. Unele din ele deja sunt transpuse în legislațiile naționale ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, în mod special cele care vizează Acordul privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, aflat în curs de negociere. Totuși, Ucraina nu respectă legislația națională și internațională de mediu, iar Republica Moldova nu cere să fie respectată această legislație, care ar proteja apele sale și, implicit, cetățenii săi.
Acțiunea de protest se va desfășura pe data de 14 martie, începând cu ora 15.00, în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău, urmată de un marș spre Guvernul Republicii Moldova.