Tată și fiu vor compărea pe banca acuzaților după ce cauza penală de învinuire a acestora a fost expediată în judecată. Cele două persoane sunt acuzate că ar fi încălcat cerinţele de protecţie a zăcămintelor minerale și au obținut unui profit în proporții deosebit de mari.

Potrivit celor constate în cursul urmăririi penale, în perioada anilor 2011 – 2017, în lipsa unei licenţe, învinuiţii ar fi extras ilegal, prin excavare, din extravilanul satului Mileşti, raionul Nisporeni, nisip, valoarea căruia se estimează la peste un milion de lei. Contrar prevederilor legale, aceştia au excavat 4.770 de metri cubi de nisip de pe 11 terenuri cu destinaţie agricolă, pe care ulterior l-au vândut unor persoane fizice şi juridice.

În prezent, inculpaţii, tată şi fiu, cu vârstele de 51 şi, respectiv, 27 de ani, au interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă până la 5 ani închisoare sau amendă de la 650 la 1.150 unităţi convenţionale.

Concomitent, procurorii investighează acţiunile unor funcţionari, care, potrivit probelor, ar fi protejat sau nu ar fi întreprins măsuri în vederea curmării activităţilor ilegale ale inculpaţilor (poliţişti, reprezentanţi ai Inspecţiei Ecologice Nisporeni, primarul localităţii).