Cazul doctoriței, luată la pumni de soțul unei paciente, va fi cercetat de Ministerul Sănătății. Și poliția a pornit o anchetă, fără a da însă detalii. Între timp, câțiva doctori s-au solidarizat cu femeia agresată și și-au legat banderole la braț, asemeni celor purtate în timpul unei greve pasive. După loviturile primite, doctoriță a ajuns la spital, având câteva coaste fracturate și comoție cerebrală. Fiul bărbatului care a agresat-o a declarat că regreta cele întâmplate. Acesta însă a lăsat să se înțeleagă că tatăl lui ar fi avut motive pentru a recurge la un asemenea gest.

Mă aflam în birou cu spatele la ușă și scriam o fișă de indicație și așa de repede tot s-a întâmplat că n-am reușit să înțeleg nimic. Am fost apucată de păr. M-a tras de vreo trei ori și a patra oară m-a aruncat pe niște scaune de metal,” a spus Ala Valenga, șefa Secției terapie a spitalului nr.1.

Ala Valenga, șefa secției Terapie de la spitalul municipal nr. 1, spune că cel care a agresat-o este soțul unei femei care a decedat subit la ea în secție. „Cazul era pentru mine neclar, chiar în ajun de data de 9 toate analizele arătau norma, pacienta acuza dureri în cutia toracica. Când am aflat diagnoza mortala am înțeles ca nu era scăpare,” a adăugat Valenga.

În urma incidentului, doctorița s-a ales cu o comoție la cap și câteva coaste fracturate, fiind internată la Spitalul de Urgență. Acest caz a convins-o să se retragă din medicină și să-și caute o profesie mai puțin periculoasă. „Eu acum vreau să plec din medicină cu cunoștințele mele, cu caracterul meu, cu tot bagajul de cunoștințe pe care îl am eu cred că îmi voi găsi altă specialitate,” a mărturisit Valenga.

Între timp, fiul bărbatului care a snopit-o în bătaie pe doctorița Valenga a declarat pentru site-ul deschide.md că sistemul medical s-ar face vinovat de decesul mamei sale și că familia nu are încredere în instituțiile statului. El a condamnat gestul tatălui său, dar a sugerat că medicii nu și-ar fi dat silința pentru a o trata pe mama sa, oferindu-i doar câteva pastile.

Acest caz a bulversat mai mulți medici de la noi, care s-au solidarizat cu doctorița agresată și au purtat banderole la braț. Colegii de breaslă spun că o asemenea situație este inadmisibilă și precizează că nu se simt deloc în siguranță atunci când se află la muncă.

Noi trebuie să vedem în halat alb o chestie care ne ajută, nu ne aduce ceva rău. Până acum toată lumea a fost prudenți, dar ceea ce se întâmplă ne face să fim și mai vigilenți,” a spus Ion Marina, șef secție Neochirurgie la Spitalul de Urgență.

Oprimare morală avem și cu părere de rău a devenit o normă. Cunosc foarte mulți colegi din anturajul spitalului de urgență care zilnic sunt supuși maltratați din partea pacienților,” a spus Cornelia Budurin, doctor în psihologie.

Și pacienții condamnă incidentul.

Noi suntem toți cu dureri și venim după ajutor. Venim ca să ne salveze de durere. În loc să spunem un mulțumesc, iată a ieșit invers

Nu se poate de făcut astfel de lucruri pentru că noi ne adresăm la ei și îi rugăm să ne dea sănătate și să ne revenim la ale noastre

Agresarea doctoriței va fi cercetată atât de poliție, cât și de ministerul Sănătății.

Vom iniția o procedură pentru a examina acest caz îndeaproape. Eu sunt sigură că medicul și-a îndeplinit obligațiunile corect, dar totodată trebuie să vedem acest soț să intervină atât de grav,” a spus Svetlana Cebotari, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.