/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Recoltă mai bogată datorită plantelor din eprubetă. Flori și arbuști fructiferi create „in vitro”

missing
12 martie 2018, ora 17:58

Plantele pe care le vedeți în imagini sunt produse după metoda „in vitro”, numită de specialiști și micro-propagare. Până a le vedea în eprubete, acestea trec prin mai multe etape. Multiplicarea speciilor începe într-o cameră unde plantele sunt spălate bine cu apă distilată.

Aici se aduc plantele din teren deschis, din seră, așa numitele plante donor de la care noi extragem inoculii. Se dezvoltă cultura in vitro în condiții aseptice,” a spus Nina Ciorchină, șefa laboratorului Embriologie și Biotehnologie.

Eprubetele în care se conține materialul nutritiv sunt sterilizate într-un aparat special la o temperatură de 120 de grade. După ce plantele sunt fragmentate, sunt duse într-o încăpere specială unde li se oferă căldură și lumină.

Aici aerul umed trebuie să fie 60-65 % umiditate și pe parcursul a 25 de zile produc rădăcini care iarăși sunt micropropagate,” a adăugat Nina Ciorchină.

Creșterea unei plante în eprubetă durează 25 de zile.

Avem pante de rubus fruticosus, mure. Dintr-o plantă obținem în jur de patru- cinci plantule care de asemenea pot fi ulterior micropropagate. În jur de 2 cm pentru fiecare lăstar 1, 2, 3,4, partea de jos bazală ea este cu rădăcini și poate fi transferată la procesul de exvitro,” a menționat Mariana Lozinschi, cercetător științific.

După multiplicare, plantele se scot din „in vitro” pentru a se adapta la condiții de seră.

Vidro-culturile sunt transferate în containere care sunt umplute cu turbă, turbă comercială. Prealabil umezit și toate plantulele sunt plantate în fiecare celulă care are un volum de 25-30 de ml,” a spus Mariana Trofim, cercetător științific.

În sere, plantele sunt ținute până când sunt gata să fie sădite în câmp. Specialiștii laboratorului spun că reproduc plantele după motoda „in vitro” încă din 1996, inițial optând pentru plantele rare. Acum însă muncesc mai mult pentru a crește plante solicitate de piață, cum ar fi murul sau aronia.

Plante pentru economia națională la noi sunt circa 22 de soiuri de mur pe care noi le-am multiplicat. Aronia, la fel un arbust foarte interesant cu multe substanțe biologic-active,” a mai menționat Nina Ciorchină.

Prețul unei plante este de 15 lei, iar fermierii sunt tot mai interesați să cumpere răsad crescut în eprubete.

Plantele obținute prin cultura in vitro sunt sănătoase, viguroase se îmbolnăvesc sau sunt supuse riscului îmbolnăvirilor în teren deschis și au productivitate sporită,” a spus Mariana Lozinschi.

Înmulțirea prin metoda „in vitro” se face pe parcursul întregului an, iar dintr-o plantă pot fi obținute alte 20 de mii de fire.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram