Două întreprinderi, la care activează persoane cu deficiențe de vedere, se pregătesc să fuzioneze, iar în consecință, cel puțin 40 de persoane ar putea rămâne fără serviciu. Este vorba de SRL „Lumintehnică” și SRL „Coroana Universului”. Angajații nevăzători spun că unul dintre administratori i-a avertizat că vor avea loc disponibilizări. Totuși, hotărârea de fuzionare încă nu a fost aprobată.

Aliona are 3 copii și, alături de soțul său, lucrează, de mai mulți ani, în cadrul companiei „LUMINTEHNICA”. Ambii sunt nevăzători. Salariul de puțin peste 4000 de lei pe care îl primesc împreună este unicul lor venit.

Dacă o să ne închidă uzina nu am să am cu ce să îi hrănesc, nu am să am cu ce să trăiesc. E foarte important acest lucru pentru mine ca Luminteh să nu se desființeze. Dacă mă dă afară de la lucru, eu nu știu ce să fac, vă spun cinstit,” a spus Alina, angajată „Lumintehnică”.

Zilele trecute, angajații au primit o hotărâre a Consiliului de Administrare în care se menționează că „LUMINTEHNICA” urmează să fuzioneze cu întreprinderea „Coroana Universului”. Angajații întreprinderii au organizat o ședință în cadrul căreia au discutat, astăzi, despre fuzionarea ce ar urma să aibă loc.

Dvs ne-ați prostit ani de zile și ne prostiți până în ziua de azi și acum ne-ați dat un document, sincer vă spun, așa în bot ne-ați dat

Cum se comasează , nimeni nu știe. În actul respectiv, pe care ni l-au prezentat – proiectul de hotărâre, acolo nimic nu este clar. Totul este evaziv,” a mărturisit Vitalie Morsa, angajat „Lumintehnică”.

Săptămâna trecută, angajații s-au întâlnit cu administratorul celeilalte întreprinderi – „Coroana Universului”.

Asta este cel mai interesant. Administratorul „Coroana Universul” a spus că are posibilitatea să angajeze doar 5 persoane. Poftim, 40 de persoane vor rămâne în stradă,” a adăugat Vitalie Morsa.

Președintele Asociației Nevăzătorilor, Dumitru Sclifos, unul dintre factorii decizionali de la „Lumintehnica”, ne-a spus că o decizie finală încă nu a fost luată. Potrivit lui, documentul care a nemulțumit angajații este doar o variantă propusă de Consiliul Administrativ. Sclifos susține că ideea de a fuziona a apărut urmare a riscurilor de faliment.

Acele două profiluri, care sunt aici folosite: producerea de clește și mături din plastic, sunt în pierderi. Ele acoperă salariul persoanelor cu dizabilități din arendă. Nu putem cu persoane cu dizabilități de gradul 1 să ai câștig, statul trebuie să vină cu un suport,” a declarat Dumitru Sclifos, președintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova.

Angajații „Lumintehnica” produc manual mături, clește pentru rufe și corpuri de iluminat. În anul 2015, volumul de producere a acestei companii a fost de aproape 3 milioane de lei, iar în 2017 a înregistrat o creștere de peste 1 milion de lei.