Democrații i-au găsit deja înlocuitor lui Alexandru Tănase. Judecătorul constituțional Victoria Iftodi este candidatul PDM la funcția de ministru al Justiției. Vlad Plahotniuc a anunțat că premierul a înaintat astăzi propunerea șefului statului. Deocamdată, Igor Dodon nu a anunțat dacă va accepta candidatura.

Candidatura PDM pentru această funcție este Victoria Iftodi, actual judecător la Curtea Constituțională,” a spus Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Candidatura Victoriei Iftodi a fost înaintată spre aprobare președintelui de către premier. Igor Dodon nu a anunțat însă dacă o va accepta, iar purtătorul său de cuvânt nu ne-a răspuns la telefon. Pe facebook, șeful statului a scris doar că a aprobat demisia lui Alexandru Tănase. Democrații nu exclud însă că președintele ar putea fi suspendat, din nou, pentru învestirea noului ministru.

Ce se va întâmpla „dacă”, „sau”, haideți să vedem cum o să reacționeze dl președinte. Cel puțin, noi avem anumit precedent, fără să intrăm acum în detaliu,” a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Cât despre convorbirea telefonică dintre Alexandru Tănase și afaceristul Veaceslav Platon, în care cei doi discută despre frauda din sistemul bancar, democrații spun că este vorba de o campanie de intimidare. Refuză să spună însă cine a pus-o la cale.

Că e opoziția, că sunt alte state, alte servicii. Cunosc foarte bine multe. Dacă o s-o spun, trebuie să vin cu probe imediat,” a adăugat Candu.

Victoria Iftodi a fost numită judecător la Curtea Constituțională de către Guvern, la mijlocul lui 2017. Anterior, aceasta a activat în cadrul Direcției notariat a Ministerului Justiției. A fost ulterior viceministru al Justiției, iar în perioada 2004-2006, a ocupat fotoliul de ministru. A urmat cariera în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța, iar în 2016 a ajuns în funcția de membru al Consiliului de Administrare al Autorității Naționale de Integritate. Am încercat să luăm legătura cu Victoria Iftodi, însă responsabilii de la Curtea Constituțională ne-au spus că aceasta este plecată.

În ultima declarație de avere, Victoria Iftodi a indicat un venit de peste 200 de mii de lei, obținut în 2016 din activitatea de notar. În același an, ea a moștenit o casă de 82 de m.p. și două construcții adiacente. Cele trei clădiri sunt evaluate în declarație la puțin peste 13 mii de lei. Iftodi mai deține un apartament de 66 m.p. și un spațiu nelocativ de 100 de m.p.