Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de pușcărie. El a fost recunoscut vinovat de înaltă trădare de patrie și spionaj în favoarea Federației Ruse. Sentința a fost emisă de Judecătoria Chișinău. În momentul pronunțării sentinței nici Bolboceanu, nici avocatul acestuia nu erau prezenți la ședința de judecată.

Deși acuzatorii au cerut 17 ani de detenție, judecătorul i-a dat lui Iurie Bolboceanu cu 3 ani mai puțin. Procurorul spune că va decide dacă va contesta sentința la Curtea de Apel doar după ce va studia sentința motivată. Despre absența lui Bolboceanu, procurorul spune că este dreptul inculpatului.

Personal am văzut cerința dânsului de afli examinat în lipsa, în ședința de astăzi să fie pronunțată sentința din motive personale, care ar fi ele , nu vă pot spune. Se află în penitenciarul numărul 16, în penitenciarul spital. Medicii au făcut o concluzie fiind posibilă escortarea acestuia în ședința de astăzi. Avocații nu au fost prezenți nici ei în ședință,” a spus Tatiana Vidrașcu, procuror PCCOCS.

Avocatul lui Bolboceanu spune că va ataca sentința la Curtea de Apel. Despre starea clientului său, apărătorul a spus ca problemele de sănătate s-au agravat.

E foarte gravă. Pe dânsul l-au maltratat, psihic am în vedere că l-au maltratat. Nu i-au permis să se ducă să treacă asistență medicală independentă. Aceasta este o bătaie de joc absolut ceea ce am văzut azi. O să mergem și la Curtea de Apel, după caz la CEDO,” a menționat Gheorghe Malic, avocat.

Fostul deputat democrat a fost reținut pe 17 martie 2017 chiar în momentul în care oferea informații considerate „secret de stat”. Procurorii moldoveni susțin că informațiile furnizate de inculpat conțineau date concrete privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat și date vizând evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova – informații cu potențial strategic în măsură să fie utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.