Proiecte grandioase, asemănătoare celui „Arena Chișinău”, anunțat ieri de democrați, au mai existat în Moldova. De exemplu, pe timpul comuniștilor, în capitală urmau să fie construite cel puțin două stadioane moderne imense. Deși inițiativele au fost anunțate cu mare fast, într-un final, acestea s-au dovedit a fi promisiuni goale.

În toamna anului 2006, cu jumătate de an înaintea alegerilor locale, comuniștii au anunțat că vor construi un stadion olimpic lângă circul din Chișinău. După ce Dorin Chirtoacă a fost ales primar, proiectul a rămas doar pe hârtie. Terenul este în paragină, iar pe alocuri au fost ridicate alte construcții. Și doar mingea imensă, care deja se risipește, mai amintește despre intenția nobilă pe care o avea Guvernul comunist de pe vremuri.

Iar în vara anului 2007, în capitală urma să fie reconstruit un alt stadion… din nou, o promisiune goală. Unde cândva era stadionul republican, fostul premier comunist Vasile Tarlev promitea o arenă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă și un hotel. Tarlev s-a grăbit să distrugă personal stadionul, iar în loc așa și nu a mai apărut nimic frumos… doar gunoi, crengi și pietre împrăștiate peste tot.

Iar, ieri, PDM a anunțat construcția unei arene moderne la Stăuceni, unde este prevăzută și o zonă Spa, una de fitness, dar și un Aquapark. Totul va fi gata într-un an, promit democrații. Prețul lucrărilor, deocamdată, oscilează între 30 și 50 de milioane de euro. Unii au rămas impresionați de proiect, alții spun însă că și-ar dori pensii mai mari sau drumuri mai bune.

„Ia uite ce e frumos. – O să mergeți acolo? – Apoi, ia uite-te. Ia ce interesant”.

„Tineretul ce o să aibă plăcere, aceea o să facă”.

„Din banii aceștia poate să dea ajutor la copiii care sunt neadecvați. Să se uite la oamenii săraci, care n-au de pâine în casă”.

„Și drumuri să fie bune, și pensia s-o mărească, dar așa, cu 700 de lei, ce faci?”

„Avem iazuri în sat și pot să fac un bazin. Și acum mă duc și mă scald”.

Democrații spun că investitorul ar urma să fie selectat în urma unei licitații internaționale, astfel încât lucrările să demareze la început de vară. Întrebat de ce PDM a venit abia acum, în an electoral, cu un asemenea proiect, Andrian Candu a invocat situația politică și economică din țară.