/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Tariful la gaz, mai mic. ANRE a micșorat tariful la gaz cu 20%

missing
16 martie 2018, ora 18:56

Dacă până acum consumatorii care foloseau cel mult 30 de metri cubi achitau 5 lei și 89 de bani pentru un metru cub, conform noilor tarife aceștia vor plăti cu un leu și 20 de bani mai puțin. Persoanele care consumă mai mult de 30 de metri cubi timp de o lună, vor trebui să achite acum patru lei și 80 de bani, cu un leu și 33 de bani mai puțin.

Principalii factori care au dus la diminuarea prețurilor la gaze naturale au fost: prețul mediu anual de procurare al gazului naturale importate prognozat pentru 2018, de asemenea modificarea cursului de schimb al monedei naționale,” a declarat Tudor Copaci, director ANRE.

Reprezentanții Moldova Gaz, care au cerut o micșorare cu doar 11 la sută, au spus ca nu sunt de acord cu tariful aprobat de ANRE, din motiv că agenția ar fi calculat greșit noul tarif.

S-a ajuns practic la niște cifre dar cu regret nu au fost aprobate cheltuielile de bază, care au adus la ceea că, neavând cheltuielile de bază practic nu avem nici devierile financiare,” a spus Iacob Cazacu, vicepreședinte „Moldova-Gaz”.

Pe de altă parte, experții independenți spun că prețul gazelor ar trebuie sa fie și mai mic, cu aproape 50 la sută.

Din ce motiv s-a luat cursul mediu leu-dolar de 17 lei și 68, la baza calcului tarifului, pe când cursul real este 16.55 și el este în continuă scădere. După estimările noastre, ilegal și nejustificat, s-au inclus cheltuieli de uzură de 150 de milioane de lei încăpând cu 2009. Pe care noi deja i-am plătit și ele trebuie excluse din tarif, propunerea asta, la fel a fost refuzată de ANRE. Ea ar fi contribuit la o reducere a tarifului cu încă 25 la sută,” a spus Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Noi am luat acel curs, oficial, care a fost prezentat de către Ministerul Economiei, coordonat cu FMI. Pe parcursul la o lună și jumătate, suntem la 16 martie, nu a parvenit nici un calcul în scris sau oficial din partea experților energetici,” a spus Copaci.

Noul tarif nu-i prea încălzește pe unii consumatori care spun că această micșorare este un truc electoral, iar o reducere cu 20 la sută nu le va aduce economii sesizabile în bugetul familiei.

Pentru salariile de la noi din Republică și pentru pensiile pensionarilor asta-i scump. Toți asta înțeleg, dacă nu era an electoral nu avea să fie micșorările acestea

Orice micșorare a prețurilor întotdeauna e binevenită

Ei scumpesc, apoi ieftinesc, apoi iar scumpesc, apoi iar ieftinesc și tot așa, asta-i non-sens de vorbit

Nu se va schimba nimic. Cu o diferență de trei copeici nu se va schimba, pe când toate celelalte se scumpesc. Pur și simplu sunt alegeri, atât

Pentru că este unul electoral și lumea încearcă să-și câștige electoratul și simpatia oamenilor

Acum aproape două luni, un grup de experți independenți în energetică au anunțat că gaz ar trebui să se ieftinească. Ceva mai târziu și premierul Pavel Filip a declarat ca sunt premize ca tariful sa fie micșorat cu 20 la sută. Tarifele la gaz sunt anchetate și de ofițerii CNA. Asta după ce Maia Sandu a depus un demers prin care a cerut ca șefii de la ANRE să fie cercetați pentru că tarifele nu au fost ajustate în ultimii 2 ani. Centrul Anticorupție nu a anunțat detalii despre desfășurarea anchetei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram